6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

1. enerji ve petrol zirvesi

Gaziantep Akaryakıt Bayileri Derneği, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Gaziantep Sanayi Odası'nın (GSO) ortaklaşa düzenlediği Gaziantep 1. Enerji ve Petrol Zirvesi, GTO Oditoryumu'nda gerçekleştirildi.

Zirveye; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Kütahya milletvekili Soner Aksoy, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, GSO Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, GTO Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep milletvekilleri Fatma Şahin, Özlem Müftüoğlu, Mehmet Sarı, Mehmet Erdoğan ve Halil Mazıcıoğlu ile sanayici ve işadamları ile sektör temsilcileri katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan GTO Başkanı Mehmet Aslan, enerji olmadan hiçbir ihtiyacın karşılanamadığını belirtti. Aslan, "Enerjide dışa bağımlılığınız varsa birçok handikapla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bizim de ülke olarak enerjide sıkıntılarımız var. Onun için enerjiyi en verimli şekilde kullanmak zorundayız. Enerji yatırımları, kardan öte bir ülke görevidir. Biz bu anlayışa sahibiz ve bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız" dedi.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer de enerjide önceliğin fiyat değil, kalite ve süreklilik olması gerektiğini kaydetti. Koçer, "Türkiye'de düşük kura rağmen yükselen enerji fiyatları var. Bu sebeple alternatif enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor. Bu süreci de hızlı bir şekilde katetmemiz gerek. Kayıp, kaçak oranlarını aşağıya çekecek tedbirler alınmalı. Bölgesel enerji fiyatına geçilmesi tartışılmalı. Piyasada yaşanan durgunluğun adını da koymakta güçlük çekiyoruz. Geleceğe yönelik endişeler
artmaya başlıyor. Bu konuda hükümet tarafından pozitif enerji verilmesi gerek" diye konuştu.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş ise petrolün 30 yıl boyunca enerjinin yüzde 30'unu karşılamaya devam edeceğini ifade ederek, "Ülkemizde ekonomik ve siyasi istikrarın getirdiği hızlı kalkınma, petrol piyasasına da yansımıştır. 20 binin üzerinde şirket lisanslandırma işlemi yaptık. Rekabet ortamının iyileştirilmesi, vergi iadesinin geri dönüşünün sağlanması yönünde çalışmalar yapılmalı" şeklinde konuştu.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Kütahya milletvekili Soner Aksoy da enerji sektörünün dünya için olduğu kadar Türkiye için de çok önemli olduğunu dile getirdi. Aksoy, "Türkiye, bu konuda hem dış politikada hem de yurtiçinde çok önemli projeler ortaya koydu. Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yasal düzenlemeler yaptık. Bunu muhalefetin direncine, engellemelerine rağmen yaptık. Ancak istediğimiz seviyede olmadı" şeklinde konuştu.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının sonsuz olduğuna dikkat çeken Aksoy, şunları söyledi:

"Yenilenebilir enerji kaynağındaki bugünkü yüksek maliyete rağmen, bu nihayetsiz enerji kaynağına yönelmek zorundayız. Nükleer enerji konusunda çok ciddi yasalar çıkardık. Türk Petrol Yasası'nı yeniden yapılandırıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız, ilgili komisyonda yürütülüyor. Doğalgaz konusunda dışa bağımlılığımız her geçen gün artıyor. Doğalgaz meselesini devlet yoluyla çözmek mümkün değildir. Bu konuda devlet gerekli çalışmayı yapıp özel sektörü bu konuda özendirmelidir."

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı ise günümüzde ekonominin sağlıklı büyümesi ve kalkınmanın devam etmesi için, enerjiye duyulan ihtiyacın artarak önem kazanmakta olduğunu bildirdi. Vali Kamçı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dünyadaki doğal kaynakların azalmasına karşın, nüfus artışıyla birlikte, özellikle sanayi sektörü enerji tüketiminin her geçen gün artması, günümüzde daha düşük kayıp oranına sahip ve daha kolay elde edilebilir enerji kaynaklarına duyulan ihtiyacı artırmaktadır. Enerji, hayatın vazgeçilemez kaynaklarından biridir. Bu durumda ana sorun, sürekli, güvenli ve kaliteli şekilde enerjiyi tüketicilere sunabilmektir. İhtiyaç duyulan enerjinin en ekonomik ve en kolay şekilde sağlanması, ülkeler arasındaki
kalkınma yarışında en büyük avantaj olmaktadır. Ancak, ülkemizin enerji üretimi, kalkınma ve nüfus artışına paralel olarak artan toplam enerji tüketimini karşılamamaktadır. Dünya barışının dahi enerjiye endekslendiği çağımızda, enerji üretimi ve tüketiminin en verimli şekilde yapılması büyük önem taşımaktadır. Bölgemizin en büyük sanayi ve ticaret merkezi olan ilimizin enerjiyle ilgili problemleri, ülkemizin bu konudaki problemlerine paralellik göstermektedir."

.
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2008 Cuma 15:46:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?