6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

2008 Gaziantep'te turizm yılı olacak

2008 yılı İl Özel İdaresi tarafından yapılan yatırımlar sayesinde kültür ve turizm hizmet yılı olacak.

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, 2009 yılında Zeugma mozaiklerinin yerinde görülmesini sağlamak amacıyla yapımına başlanan Zeugma Açık Hava Müzesi’nin tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti. Kamçı, ayrıca Gaziantep Kalesi'nin restorasyonunun da tamamlayarak ziyaretçilere hizmet verir hale getirilmesinin hedeflendiğini kaydederek, şunları söyledi:

“2007 yılında İl Özel İdaresi tarafından kültür ve turizm hizmetleri için 2 milyon 127 bin YTL harcandı. Toplam ödenek ise 7 milyon 580 YTL. İl Özel İdaresi tarafından kültür ve turizm hizmetleri için ayrılan bütçe ile 2008 yılında Gaziantep Kalesi onarımı ve çevre düzenlemesi, restorasyon işlemleri yürütülecek. Zeugma restorasyonu, sokak sağlıklaştırma, Rumkale restorasyonu, Dülük antik kenti restorasyonu, Huzur Yaylası’nda da çalışmalar yapılacak.”

Kale restorasyonunun tamamlanarak 2009 yılında mutlaka ziyaretçilere açılmasını planladıklarını ifade eden Kamçı, aynı zamanda Zeugma kazı alanında oluşturulacak 2 bin metrekarelik bir açık hava müzesinin de 2009'da kısmen de olsa tamamlanmasını hedeflediklerini, böylece Zeugma'ya olan ilginin de artacağını belirtti.

Mozaikleri yağmur, su, sel, rüzgar, güneş gibi dış etkenlerden koruyacak şekilde dört tarafı camlarla kapatarak, etrafında yürüyüş parkurları oluşturularak Zeugma kazı alanında bir açık hava müzesi oluşturmayı hedeflediklerini kaydeden Kamçı, “Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde mozaikleri gören insanlar bir de doğal ortamında mozaikleri görmek için Zeugma'ya gidecekler. Şu anda oraya gitseniz de çıkarılan herhangi bir eseri görmek mümkün değil. Açık hava müzesi haline getirildiğinde mozaikleri asıl ortamında görmek mümkün olacak. En azından gelen misafirlerimiz 1 gününü daha Gaziantep'te geçirecek. Mozaikleri ait oldukları ortamda, villalar içerinde görmek Zeugma'ya olan ilgiyi de artıracaktır" diye konuştu.

Zeugma'da 2 bin metrekarelik bir alanda 2 villanın bulundukları yerde dört tarafı camlarla kapatılarak sergileneceğini ifade eden Vali Kamçı, "Mozaikler, villanın duvarları ve sütunları restore edilerek sergiye açılacak. Hedefimiz bu yıl içinde yapamasak dahi 2009 yılında orada bir örneğini yaparak, Zeugma müzesiyle, açık hava müzesinin birlikteliğini sağlamamız lazım" şeklinde konuştu.

Kale restorasyonun da ihalesinin yapıldığını kaydeden Kamçı, kalenin restorasyon çalışmasının Gaziantep'in turizmi için çok gerekli bir hizmet olduğunu ifade etti. Kamçı, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kale galerilerine yapılacak Gaziantep savunmasını anlatan panorama müzesiyle birlikte ziyaretçiler açısından çok daha cazip hale gelecek. Böylece gelen yerli ya da yabancı turistlerimizi kalede 1-2 saat gezdirmemiz lazım. Hedefimiz 2009 yılında tam olarak kaleyi ziyarete açmak" şeklinde konuştu.

Rumkale'nin tarihi kısmının tamamının da restore edileceğini ifade eden Kamçı, tüm yapılanların kültür ve turizm hizmetleri kapsamında Gaziantep'in turizmini canlandıracak yatırımlar olduğunu belirtti.

.
Yayın Tarihi : 27 Mart 2008 Perşembe 16:10:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?