6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

'2016'ya kadar su sıkıntısı yok'

GAP Projesi kapsamında hükümetin ayırmış olduğu ek ödeneklerle Gaziantep'te inşaatları devam etmekte olan Belkıs-Nizip pompa sulaması projesi ile Kayacık sulaması inşaatının hız kazanacağı bildirildi.

DSİ Gaziantep 202. Şube Müdürü Abdullah Göze, bu projeler için yüklü miktarda ödeneğin ayrıldığını ve bu paranın hükümet tarafından kendilerine kaynak olarak aktarılmasının işin ciddiyetini gösterdiğini, alınan bu ödenekle projelerin daha çabuk bitirileceğini belirtti.


GAP Projesi kapsamında Gaziantep'te yapacakları çalışmalar hakkında bilgi veren Göze, "Gaziantep'te GAP Projesi kapsamında 2 adet büyük projemiz var. Bunlardan bir tanesi Belkıs-Nizip Pompa Sulama Projesi, diğeri de Kayacık Sulaması İnşaatı. Bu projelerimizin inşaatı yaklaşık 12 yıldır devam ediyor. Ödeneklerin yetersizliği nedeni ile belirli bir mesafe alınamamıştı. Özellikle 2004 yılından sonra bu projelere daha fazla önem verilmiş olup, her 2 projede de yüzde 50'yi geçen oranlarda fiziki bir
gerçekleşme sağlanmıştır. Kayacık sulamasında 23 Bin 500 dönüm alanda sulama yapılmaktadır. Belkıs-Nizip pompa sulamasında Yeniköy Sulaması (YS) işletmeye alınarak Hancağız Barajı'na su takviyesi yapılmıştır. Bu projelerin hızlandırılması amacı ile GAP Eylem Projesi kapsamında yeterli ödenekler geçtiğimiz günlerde elimize ulaşmıştır. Bu ödeneklerle yılsonuna kadar gerçekleştirmek istediğimiz hedeflerimiz var. Belkıs-Nizip pompa sulamasında 34 Bin dönümlük alanı sulamaya hazır hale getirmek istiyoruz.


Kayacık sulamasında ise 23 Bin 500 dönümü sulamaya hazır olan alanı, 75 Bin dönüme çıkarmak istiyoruz" dedi.


Böyle bir ödeneğin çok kritik bir dönemde yapıldığını belirten Abdullah Göze, "Önceleri hayal gibi düşünülürken bu ödeneklerin GAP Projesindeki işlere aktarılması ve özellikle büyük bir meblağda paranın ayrılmış olması, işin ciddiyetini ortaya koymaktadır. Ülke gündeminde çok sayıda konu varken GAP Projesi hükümetimiz tarafından unutulmamıştır. Bu hızla gidilirse, 2010 yılında bu 2 büyük projeyi bitirmek istiyoruz" diye konuştu.

"GAZİANTEP'TE 2016 YILINA KADAR SU SIKINTISI YAŞANMAYACAK"
Gaziantep'te normal yağışlar devam ettiği sürece 2016 yılına kadar su sıkıntısının yaşanmayacağını kaydeden DSİ Gaziantep 202. Şube Müdürü Abdullah Göze, şunları söyledi:


"Gaziantep'te yükseltinin fazla olması nedeniyle, içme su kaynakları daha düşük yerlerde kalıyor. İçme ve kullanma suyunda suyu yerleşim yerlerine taşımak için elektrik enerjisi kullanma zorunluluğu var. Bu nedenle Gaziantep'in su ihtiyacı 3 yerden karşılanmaktadır. Bunlar Kartalkaya Barajı'ndan gelen 2 adet su hattı ve Mizmilli kaynak suyudur. Yağışlar normal seviyede seyrederse 2016 yılına kadar şehrimizde su problemi yaşanmayacaktır. 2016 yılından sonraki yıllarda ise Çetintepe Projesi ile şehrin su ihtiyacının karşılanması planlanmaktadır. Çetintepe Projesi ayrıca yükselti olarak farkın az olmasını sağlayacak ve şehre su pompalanmasında elektrik enerjisinde diğer kaynaklara oranla çok daha fazla tasarruf sağlayacaktır. Mizmil ve Kartalkaya'dan gelen suyun şehrimizle yükselti farkı 450-500 metre civarında iken, Çetintepe'nin yükselti farkı 130 metredir. Vatandaşlarımız su sıkıntısı yaşanmaması için sulama sahalarında, salma sulama yerine damlama sulamaya geçmelidir. Şehirde yaşayan insanlarımız da,
suyu israf etmemeli ve su tasarrufu bilincine sahip olmalıdır."

iha
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2008 Salı 12:23:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?