6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

250 yıllık han ortaya çıkıyor

Gaziantep’te Şekeroğlu Mahallesi’nde bulunan 250 yıllık tarihi Yeni Han'ın önünde bulunan binalar yıkılarak tarihi han ortaya çıkarıldı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Kültür Yolu Projesi kapsamında tarihi hanın ön tarafında bulunan binalar yıkılarak 250 yıllık tarihi han ortaya çıkarılıyor.

Şekeroğlu Mahallesi Uzun Çarşı’da bulunan ve 1993 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tarihi yapı olarak tescil edilerek korumaya alınan 250 yıllık Yeni Han, ön tarafında yükselen binalar nedeniyle görünmüyordu.

1750'li yıllarda yapıldığı sanılan ve 2 kattan oluşan Yeni Han'da faaliyet gösteren 65 halı mağazası ise hanın görünmemesi nedeniyle müşteri gelmediğinden şikayetçiydi.

Han esnaflarından Mehmet Ali Aşer, hanın önünün açılmasının tarihi hanın görünümü açısından önemli olduğunu belirterek, "Yıllardır Yeni Han'ın ön cephesine yapılan binalar nedeniyle görünmüyordu. Han görünmediği için şehrimizi gezmeye gelen turistler hana gelmiyordu. Hanın önünün açılması ve hanın ortaya çıkmasıyla birlikte hana gelen turist sayısının artmasını ve işlerimizin açılmasını bekliyoruz" dedi.

Yine han esnaflarından Mehmet Kaleoğlu, hanın kapısını kapatan ve hanın görünmesini engelleyen binaların 15 yıldır yıkım kararı alındığını ancak yıkım işleminin yapılmadığını ifade ederek, "Daha önce hanın önüne yapılan binalar nedeniyle han görünmüyor bu nedenle hana giren çıkan da olmuyordu. 1993 yılında tarihi eser olarak tescillenen hanın önünü kapatan binalar için yıkım kararı alınmıştı ancak yıkım yapılamıyordu. Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Kültür Yolu Projesi kapsamında hanın önündeki binalar yıkıldı ve hanın dış yüzeyinin de temizliği yapılacak. Böylece müşteri sayımızın artacağını umut ediyoruz. Bir de ön tarafa bir yeşil alan yapılırsa turistlerin gelip dinlenebileceği bir alan olur bizim de işlerimiz artar" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesini Yeni Han'ın iç restorasyonun da yapılması için dilekçe ile müracaatta bulunan han esnafı hanın önünün açılmasından memnun olduklarını ve Yeni Han'ın iç restorasyonun da yapılırsa Gaziantep'in tarihi bir değer kazanacağını dile getirdiler.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 16:15:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?