5
Mayıs
2024
Pazar
GAZİANTEP

30 ülkeden bin firma katılıyor

Uluslararası Irak Fuarı, 30 ülkeden bine yakın firmanın katılımıyla Gaziantep'te açıldı. 

M1 Tepe Fuar Merkezi'nde açılan fuara, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Bayındırlık ve İskan Bakanı Ömer Faruk Özak, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gürcistan Ekonomik Kalkınma Bakanı Irakli Chogoradze, Suriye Bayındırlık ve İskan Bakanı Hamud Al Husayn, Irak Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Adnan Al Sharif, Irak Kültür Bakanlığı Müsteşarı Jaber Al Jabiri, genel müdürler, Gaziantep ve komşu illerin oda ve dernek başkanları, firma temsilcileri ve sanayiciler katıldı. 

Fuarda bir konuşma yapan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, fuar organizasyonu fikrinin 2 yıl önce düşünüldüğünü ve bugün gerçekleşmesinden büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Tüzmen, bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi: 

''Ortadoğu'nun, Akdeniz'in ve Hazar'ın büyük ailesi burada, hepinize hoş geldiniz diyorum. Burada yapılan yüzyılın toplantısına çok büyük emek verildi. 1990 öncesinde Irak bizim en büyük ticaret ortağımızdı. 1990 yılındaki Körfez Krizi, Irak'ın yanı sıra komşu ülkeleri ve özellikle Türkiye'yi çok olumsuz etkiledi. 2000 yılında komşu ülkeler stratejisini belirledik ve bu olumsuzlukları gidermeye çalıştık. Ardından 2. Körfez Krizi yaşandı. Bu gelişmelerden sonra Irak ile kaybettiklerimizi yeniden kazanmak üzere harekete geçtik. Büyük güçlüklere rağmen yolumuza devam ettik ve sonuçlarını da almaya başladık. Şu anda Irak'ın en büyük ticari ortağı olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Zenginlik varsa barış var, huzur var.'' 

Irak'ta söylenen ''Dost isen sadece kalbimde olman yetmez, gözümün önünde de olmalısın'' atasözünü hatırlatan Tüzmen, ''O zaman bir şeyler yapmak lazım. Biz de Irak fuarını burada kurduk. Fuara 30 ülkeden bine yakın firma katılıyor. İnsanlar oturacak yer bulamıyor. Bu görkemli ve son derece önemli organizasyonun hepimiz için büyük bir mutluluk ve şevk kaynağı olan bu denli geniş bir katılımla gerçekleşiyor olması, katılımcı ülkeler ile bugün burada bulunan herkesin ortak başarısıdır'' dedi. 

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da, fuarın Türkiye'de yapılmasının komşularla ilişkilere verilen önemin bir göstergesi olduğunu kaydederek, ''Bu fuar, Irak ile Türkiye ilişkilerine olumlu katkı sağlayacak. Yatırımlarda ortak olunmasının alt yapısını oluşturacak. Kurulacak ortak yatırımlarla da kaynaşma ve kardeşlik gelecek'' diye konuştu. 

Irak Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Adnan Al Sharif ise, Türkiye ile Irak arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin çok eskiye dayandığını belirtti. Sharif, şunları söyledi: 

''Türkiye'de çok değişik imkanlar var. Bizde de petrol var. Bu imkanlar iki ülke arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesine olumlu etki yapacaktır. Biz ekonomik değişimi gerçekleştirirsek, Türkiye'nin önemi daha da artacaktır. Biz ilişkilerin artmasını amaçlıyoruz. Eski rejim yıkıldıktan sonra önemli adımlar attık. Serbest piyasa ekonomisini yerleştirmeye çalışıyoruz. Bu da özel sektörün gelişmesini ve yatırımları artıracaktır. Amacımız, uluslararası düzeyde rekabet gücümüzü artırmak.'' 

Sharif, basında yer alan Irak ile ilgili terör haberlerinin gerçekleri yansıtmadığını, Irak'ın çoğu yerinde güvenliğin ve huzurun hakim olduğunu kaydetti. 

Irak Kültür Bakanlığı Müsteşarı Jaber Al Jabiri de, Türkiye'nin her alanda gösterdiği başarıdan ve özellikle demokrasi anlayışından kıvanç duyduklarını belirterek, ''Türkiye demokrasi konusunda komşularına ders vermektedir. Türkiye'nin demokrasi konusunda yakaladığı başarıyı biz de göstermek istiyoruz. Irak vahşi bir yaratığa dönüştürülmek istendi. Diktatörlük, komşularına ve kendi kendine saldırgan bir tutum göstermesini getirdi'' dedi.
 
Rejim yıkıldıktan sonra hoşgörü içerisinde çalışmaya başladıklarını kaydeden Jabiri, ''Sağlıklı, huzurlu ve çağdaş bir vatandaş yaratmaya çalışıyoruz. Ekonomik kalkınma gerçekleştirilmezse, diğer alanlarla da başarı elde edilemez. Kardeşlerimizden, dostlarımızdan öncelikleri arasında kültürel projeleri de yerleştirmelerini istiyoruz. Bize destek versinler'' diye konuştu. 

Konuşmaların ardından bakanlar ve katılımcılar fuardaki standları gezdi.
.
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2006 Çarşamba 17:06:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?