6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

4. Uluslararası Irak Fuarı Gaziantep'te

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer ve Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan ve işadamlarıyla birlikte gerçekleştirdiği Irak ziyaretinde, 4. Uluslararası Irak Fuarı'nın 2009 yılında Gaziantep'te yapılması kararlaştırıldı.

Irak ziyareti boyunca Bağdat'ta çok sayıda toplantılara resmi heyetle birlikte katılan GSO Başkanı Nejat Koçer ve GTO Başkanı Mehmet Aslan, yaptıkları ortak açıklamada; Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Irak Ticaret Bakanı Abdülfelah el Sudani ile birebir yaptıkları görüşmeler neticesinde Uluslararası Irak Fuarı'nın 21-24 Mayıs 2009 tarihleri arasında 4. kez Gaziantep'te yapılması kararının alındığını ve Forum Fuarcılıkla birlikte çalışmalara başlanıldığını söyledi.

Yapılan görüşmeler neticesinde gerçekleştirilecek fuarın aynı zamanda konferanslar ve work shoplarla desteklenmesi yönünde karar alındığını bildiren Koçer ve Aslan, "5 yıldan bu yana Türkiye'den Irak'a giden ilk resmi heyette yer alarak ilgili bakanlarla Gaziantep ve bölge adına çok önemli görüşmelerde bulunduk. Katıldığımız toplantılarda Gaziantep'in Irak'ın en önemli tedarikçisi ve hem de Türkiye'nin ve Avrupa'nın Irak'a açılan kapısı olduğunun Iraklı makamlar nezdinde özellikle altının çizildiğini gördük. Gaziantep'in Irak'la ilgili ekonomik işbirliğinin sonucu olarak katıldığımız toplantılarda Iraklı bakanlar ve resmi heyetler tarafından özel ilgi ve alakayla karşılandık, itibar gördük" dedi.

Koçer ve Aslan, şunları kaydetti: "Yaptığımız görüşmelerde önümüzdeki dönemde Irak'taki güvenlik şartları düzeldikçe Gaziantepli firmaların Irak ile ticaretinin daha da artacağı izlenimini edindik. Bu doğrultuda da ilgili bakanlarla ve Bağdat Ticaret ve Sanayi Odaları'yla yaptığımız karşılıklı ziyaretlerle ilişkilerin geliştirilmesi noktasında mutabakat sağladık. Ancak, Bağdat'ın içinde bulunduğu durum son derece üzüntü verici. Bağdat'ta çok ciddi bir tahribat var. Güvenlik sorunu var. Umarız ki, kısa süre içerisinde güvenlik şartları oluşur ve Bağdat eski haline tekrar döner. Irak'tan bizlere her türlü ekonomik işbirliğinde büyük bir talep var. Başta inşaat ve müteahhitlik hizmetleri olmak üzere her türlü yatırım, enerji ve ekonominin çeşitli dallarında çok ciddi talepler var.

Açılacak ihaleleri özellikle Türk şirketlerinin alması ve Türkiye'nin Irak'ta iş yapması konusunda genel bir talep mevcut. Bu memnuniyet verici. Bu konuda Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları olarak önümüzdeki süreçte bu konuyu, Gaziantepli işadamları ile birlikte Gaziantep'in faydasına çevirebilecek çeşitli ortak gayretlerimiz ve projelerimiz olacaktır. Gaziantep'in Irak pazarında giderek büyüyen ve artan varlığının oluşması sonucu bu yıl, Gaziantep olarak Irak'a çoğunluğu sanayi ürünü olmak üzere 1 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştirmeyi umuyoruz. Gerek ihracatımızın ve ilişkilerimizin artması, gerekse Irak Fuarı'nın devamlılığı açısından bizlere her zaman destek veren Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e teşekkürlerimizi sunarız."

.
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2008 Çarşamba 12:04:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?