4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

5 bin yıllık tarih gün yüzüne çıkarıldı

Gaziantep’in İslahiye İlçesinde 5 bin yıllık tarihi bulunan Tilmen Höyük Kentinin bir bölümü 2 aylık restorasyon çalışmalarının turizme açıldı.


İslahiye İlçesinin 10 kilometre doğusunda bulunan ve bölgenin en büyük höyüklerinden biri olan Tilmen Höyük'te çalışmalarını yürüten Türk-İtalyan arkeolojik kazı ekibi, bugün düzenlenen törenle turizm sektörünün hizmeti açtı. Tilmen Höyük’te düzenlenen törene Vali Süleyman Kamçı, İtalyan Ankara Büyükelçiliği Temsilcisi Simon Carta, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, Türk-İtalyan arkeolojik kazı ekibi başkanı Doç. Dr. Nicola Marchettin, bölgede daha önceden kazı çalışmaları yürüten Prof. Refik Duru'nun yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.


Türk-İtalyan Arkeolojik Kazı Ekibi Başkanı Doç. Dr. Nicola Marchettin, Tilmen Höyük'ün büyük bir alana yayıldığını belirterek, "İlk yapıldığı dönemlerde 24 metre yükseklikte bulunan bu tarihi bölgede çalışmak bizleri çok mutlu etmiştir. Türk-İtalyan ilişkileri bu ve bu gibi çalışmalar sayesinde her gün biraz daha sağlamlaştırılmaktadır. Burada yaptığımız çalışmalar sayesinde kısa bir sürede kaybolmaya yüz tutmuş bir tarihi gün yüzüne çıkarmış bulunuyoruz. Daha önceleri bu bölgede yapılan çeşitli kazılarda buranın M.Ö. 3 bin yılının son döneminde büyük bir şehir olduğu ortaya çıkmıştır. Şehir iç ve dış kaleden oluşmaktadır. Kalenin surları büyük ve düzgün kesme taşlardan yapılmıştır. Biz buradaki çalışmaları çok hassas bir şekilde yaparak turizme kazandırdık" diye konuştu.


Vali Süleyman Kamçı, Gaziantep'te bulunan tarihi yapılan gün yüzüne çıkarılması için yapılan bütün çalışmalara her konuda destek olmaya çalıştıklarını belirterek, "Tarih fışkıran kentimizde bu gibi çalışmaların yapılması bölgeye gelecek olan turist sayısını da büyük ölçüde etkilemektedir. Sonuç olarak kentimize fayda sağlayacak bütün çalışmalara destek vermeye çalışıyoruz" dedi.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, Türkiye genelinde tarihin gün yüzüne çıkarılması için ödeneklerin imkanlar dahilinde çıkarılarak gerekli bölgelere aktırıldığını söyledi.
Konuşmaların ardından İslahiye Belediye Başkanı Mehmet Uludağ bölgede yapılan çalışmalara emeği geçen Türk-İtalyan arkeolojik kazı ekibi başkanı Doç. Dr. Nicola Marchettin ve Prof. Refik Duru'ya fahri hemşehrilik beraatı verdi.
Davetliler protokol üyelerinin kurdeleyi kesmesinin ardından Tilmen Höyük Arkeolojik ve Çevre Parkı'nı gezdi.

İha
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2007 Perşembe 01:28:40
Güncelleme :25 Ekim 2007 Perşembe 04:18:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mesut BİLİR IP: 88.242.54.xxx Tarih : 25.10.2007 17:31:29

ben mugla ünvrsitesinde okuyorum bizim hiç mi saklımız olmayacak belki orda dünyanın en güzel şeyleri çıkarmış olsaydık italyanlar bizim ortagımız olurdu büyük itimal