4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

5 önemli kazı çalışması sürüyor

Gaziantep Müze Müdürü Ahmet Denizhanoğulları; 2007 yılı içerisinde Gaziantep'te Zeugma Antik Kenti, Dülük Antik Kenti, Tilmen Höyük, Gaziantep Kalesi başta olmak üzere 10 ayrı yerde kazı ve kurtarma çalışmalarının yapıldığını belirtti. 2007 kazı döneminde 5 kurtarma ve kazı çalışmasının sonlandırıldığını belirten Denizhanoğulları, "Dülük Antik Kenti, Zeugma Antik Kenti, Kilis'te Oylumhöyük, İslahiye'de Zircirlihöyük ve Gaziantep kalesi kazı çalışmaları ise devam edecek" dedi.

Denizhanoğullurı; Şehitkamil Sam Köyünde Kaya Mezar kazısı, Hışvahan'ın temizlenmesi, Gaziantep Kalesi'nin güney eteğinde çıkan işliklerin kazı çalışmaları, Dülük Antik Kenti Mitras yer altı tapınağının temizlenmesi işleminin Gaziantep Müze Müdürlüğü'nün başkanlığında yapılarak 2007 kazı döneminde bitirildiğini söyledi.

Bunun yanında 1959-1964 ve 1969-1972 yılları arasında toplam 10 sezon çalışma yapılan Tilmen Höyükte, 2003 yılından beri de İtalya Bologna Üniversitesinden Prof.Dr.Nikolo MARCHETTİ tarafından sürdürülen kazı çalışmalarının 2007 kazı döneminde tamamlandığını belirten Denizhanoğulları, "Bu yıl Ağustos ayında başlayan kazı çalışmaları Ekim ayında sona erdi. Bu çalışmalar sonucunda 17 envanterlik, 466 etütlük eser müzemize telim edildi. Çevre düzenlenmesi de yapılan Tilmen Höyük ziyarete açıldı" dedi.

Kazılar hakkında geniş bilgi veren Dehizhanoğulları şunları söyledi:

"Sam Köyü'nde kaya mezarı kazısı tamamlandı. Kalenin güney tarafında bulunan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılacak Hışvahan'ı temizledik. Yine kalenin güney eteğinde ortaya çıkan derinlikleri 50 santim ile 3 metre arasında değişen işliklerin kazı çalışmaları tamamlandı. Dülük Antik Kenti'nde Mitras yer altı tapınağının temizliği bitirildi. İslahiye'de Zincirlihöyük kazısı bu dönem için tamamlandı ve bir adet envanterlik eser bulundu.

Kilis'te Oylumhöyük Prof. Engin Özgen tarafından yürütülüyor ve bu kazı döneminde bulunan 58 adet etütlük, 38 adet de envanterlik eser müzemize teslim edildi. En önemli kazı olan Zeugma Antik Kenti kazısı Dç. Dr.Kutalmış Görkay tarafından yürütülüyor ve 2007 kazı döneminde 66 adet envanterlik, 47 adet de etütlük eser, yeni mozaikler ortaya çıkarıldı. Gaziantep kalesinde hendek kazı çalışması devam ediyor. Yine önemli kazılardan bir tanesi olan Dülük Antik Kenti'nde kazı çalışmaları hızla ilerliyor bu dönem 30 adet envanterlik, 248 adet etütlük eser bulundu. İslahiye'de uzun yıllardır devam eden Tilmen Höyük kazı çalışmaları bu dönem sonlandırıldı. Bulunan 17 adet envanterlik, 466 adet etütlük eser müzemize teslim edildi."

Tüm kazı çalışmaları sonucunda toplam 859 etütlük eserin, 151 de envanterlik eserin ortaya çıkarıldığını söyleyen Denizhanoğulları, eserlerin müzeye teslim edildiğini ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2007 Pazartesi 18:22:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?