6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

500 çeşit bitki sergilenecek

Gaziantep'te yapımı devam eden botanik bahçesinde, kentteki endemik bitkilerin de yer aldığı yaklaşık 500 tür bitki sergilenecek.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fuat Özçörekçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, parkları sadece yeşil alanlar olarak görmediklerini, onlara fonksiyon kazandırmaya, onları canlandırmaya çalıştıklarını belirtti.

Her yaştan insanın, parklara geldiklerinde kendilerine özel bir şeyler bulması ve zaman geçirebilmesi gerektiğini ifade eden Özçörekçi, doğaya ve yeşile karşı büyük bir hassasiyetleri olduğunu dile getirdi.

Yapımı devam eden botanik bahçesi sayesinde insanların huzurlu bir ortamda çeşitli bitki türlerini görme ve bitkiler hakkında bilgi edinme imkanına sahip olacağını belirten Özçörekçi, şunları anlattı:

''Gaziantep'e gelen her yaş grubundan insanın botanik bahçesini ziyaret edeceğini düşünüyoruz. Işıklandırması ve havuzuyla akşam da rahatlıkla gezilebilecek bir park yapıyoruz. Parkın içinde kitap satış üniteleri ve kafeterya da bulunacak.

15 dönümlük genişlemeye müsait botanik bahçesi içinde kaya, Osmanlı, gül, Japon, zen, kokulu ve renk, açık tohumlu ve endemik olmak üzere toplam 8 özel tasarım bahçesi bulunacak.''

Özçörekçi, doğanın yanı sıra bilime de katkı sağlamaya çalıştıklarını bu nedenle bahçenin içinde Gaziantep'in çeşitli yörelerinden toplanan endemik bitkilerin yer aldığı bir bahçenin de bulunduğunu belirtti.


-''AÇIK BİR LABORATUVAR...''


Özçörekçi, bahçe sayesinde daha sonra kaybolabilecek bitki türlerini de yaşatmayı hedeflediklerini, üniversitelerin ilgili bölümlerinin bahçede çeşitli türlere ilişkin araştırma yapma imkanı bulacağını ifade etti.

Diğer ülkelerdeki botanik bahçeleriyle koordineli olarak bilimsel çalışmalar yürütmeyi ve ilköğretim ve lise öğrencilerinin bazı bitki türlerini bahçede görerek öğrenmelerini sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Özçörekçi, şunları anlattı:

''Bahçemiz açık bir laboratuvar gibi kullanılabilecek. Kaya bahçesinde kayalık alanlarda doğal olarak yetişen bitki türleri ve orman gülleri, Osmanlı bahçesinde soğanlı bitkiler ve laleler, gül bahçesinde 50-60 çeşit gül türü, bataklık havuzunda birbirinden farklı çok sayıda su bitkisi, salkım söğüt ve nilüfer türü sergilenecek.

Japon bahçesinde uzak doğunun gizemli bitki örtüsünden bitkiler, çeşitli bonzailer, akça ağaç ve Japon gülü türleri, kokulu ve renk bahçesinde rengarenk ve kokulu çiçekler görülebilecek.''

Özçörekçi, bahçeyi ziyaret eden kişilerin Osmanlı bahçesinde su sesi ile şadırvanlarda huzur bulacağını, Japon bahçesinde birbirinden güzel Japon fenerlerini seyredebileceğini, Zen bahçesindeki sessiz ve huzurlu ortamda ise çakıl havuzlarının görebileceğini kaydetti.

A.A
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2008 Çarşamba 10:27:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?