İnsan Kaynaklarını Geliştirme Operasyonel Programı kapsamındaki potansiyel hibe başvurusu sahiplerine yönelik bilgilendirme toplantısı Gaziantep'te yapıldı.
Anatolian Otel'de düzenlenen toplantıya, Vali Süleyman Kamçı, AK Parti Gaziantep milletvekili Mehmet Erdoğan, Sosyal Güvenlik Kurumu Strateji Geliştirme Başkanı Hüseyin Oymak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Uzmanı Melih Akın, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Sosyal Güvenlik Kurumu Gaziantep İl Müdürü Ahmet Yetim ve ilgili kurum temsilcileri ve davetliler katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Vali Süleyman Kamçı; programın Gaziantep, Kilis ve Adıyaman'da insan kaynaklarının geliştirilmesine yönelik uygulanacağını belirtti. Kamçı, "Program, 2 milyon 260 bin kişinin yaşadığı bu illerde istihdamı artıracaktır. AB müzakere sürecinde, ilimizin ekonomik ve sosyal uyumunu artırmak amacıyla yapılan katılım öncesi mali yardımlar ve bugün tanıtılan çalışmalar, aktif çalışan oranını artırarak ve insanımızın hayat standardını yükselterek, 3 ilin ekonomisine katkı sağlayacaktır" dedi.
SGK İl Müdürü Ahmet Yetim de, toplantı ile üyelik sürecinde insan kaynaklarını geliştirmekte kullanılacak AB hibe programlarının tanıtımını yapmak olduğunu kaydetti. Yetim, "Katılım öncesi mali yardım aracının 4. bileşeni olan insan kaynaklarının geliştirilmesi bileşeni kapsamında belirlenen 3 alanda hazırlanacak projelere 2007 yılı bütçesinde 30 milyon 550 bin Euro hibe tahsis edilmiştir" diye konuştu.
Yetim, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ülkemizi ve dolayısıyla hepimizi yakından ilgilendiren kayıt dışı istihdam konusu ekonomi içerisinde büyük bir yer işgal etmekte ve uzun yıllardan beri ülkemizin en önemli sorunların biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kayıt dışı istihdamın önlenmesi konusunda kurumumuz çeşitli faaliyetlerde bulunmaktadır. Örneğin Alo 174 Hattı aracılığıyla vatandaşlarımız 7 gün 24 saat kayıt dışı çalıştırıldıklarını kurumumuza bildirebilmektedirler. Teftiş ve denetimler vasıtası ile de kayıt dışı istihdamla mücadele edilmektedir. Ancak kayıt dışılığın toplumsal uzlaşıyla çözüleceği bilinci ile işverenlerimizin üzerindeki istihdam vergilerinin yükleri azaltılmış ve kayıtlı işçi çalıştıranlara ekstra indirimler sağlanmıştır."
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da, Türkiye'nin özellikle son 2 yıldır AB hibe fonlarından aktardığı kaynaktan daha fazlasını alabildiğini ifade etti. Aslan, "Bir İspanya, Portekiz, Yunanistan ile kıyasladığımızda bizim aldığımız, tabiri caizse devede kulak kalıyor. Bu fonlardan daha fazla yararlanmak için projeler üretmeliyiz. Türkiye'de uzun yıllar boyunca 'AB hibe fonu niye kullanılsın' tartışmaları yaşandı. Çok uzun yıllar bulunduğumuz katkı kadar bu fonlardan yararlanamadık. Diğer ülkeler yaptıkları projelerle bu kaynaklardan yararlandılar, hem altyapı hem de insan kaynakları konusunda mesafe aldılar. Ama, son yıllarda hükümetimizin AB tam üyelik sürecindeki büyük çalışmaları sonucu bu fonlardan yararlanma konusunda ciddi bilinç oluştu. Özellikle son 2 yıldır Türkiye aktardığı kaynaktan daha fazla pay alabilir duruma geldi."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Uzmanı Melih Akın ise, 3 hibe programının toplamının 32 milyon Euro'yu bulduğunu dile getirerek, "Bunun yüzde 85'i AB ve yüzde 15'i Türkiye tarafından ulusal katkı olarak karşılanıyor. Bunların yanı sıra 2007-2009 yılları arasında programlanması tamamlanan eğitim, istihdam ve yoksullukla mücadele alanlarında hibe programları da yürütülecek. İnsan kaynakları operasyonel programı altında 2007-2009 yılları arasında kullanılacak 186 milyon Euro'luk kaynağın yarısından fazlası, hibe programları vasıtasıyla kullanılacak. Bu çerçevede sağlanacak kaynağın 90-100 milyon Euro olması öngörülmektedir. Söz konusu yardımlar ülkemizin ulusal politikalarını tamamlayıcı nitelik göstermektedir" şeklinde konuştu.
Sosyal Güvenlik Kurumu Strateji Geliştirme Başkanı Hüseyin Oymak da konuşmasında, programın Türkiye'ye katkılarını anlattı.