4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

ABD'li konsolostan destek sözü

Gaziantep'te 'Dostlar Arasında Türk-Amerikan Diplomatik İlişkileri 1923-2007' isimli sergiyi gezen ABD Adana Konsolosu Eric Green, ABD'nin PKK'ya karşı Türkiye'nin yanında olacağını söyledi.

ABD'nin Adana Konsolosluğu ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen 'Dostlar Arasında Türk-Amerikan Diplomatik İlişkileri 1923-2007' isimli fotoğraf sergisinin açılışı için Gaziantep Devlet Tiyatrosu fuayesinde tören düzenlendi.

Sergi açılışına katılmak üzere Gaziantep'e gelen ABD'nin Adana Konsolosu Eric Green, fotoğrafların Türk-ABD ilişkilerinin tarihini gösterdiğini söyledi. Konsolos Green, Türkiye ve ABD arasında 80 yılı aşkın süredir devam eden dostluğun savaşlar, ekonomik buhranlar, sosyal ve kültürel gelişmelere rağmen tarihi zafer anlarıyla süslendiğini savundu. Eric Green, açılışını yaptığı sergide, Atatürk'ün Büyükelçi Grew ile göründüğü kareden, bir Türk çocuğunu (Erkan bebek) kucağında tutan Başkan Bill Clinton'un görüntüsüne kadar birçok fotoğrafın bulunduğunu, bu serginin amacının ABD ile Türkiye'nin gerçekleştirdiği yolculuğun kayıt altına alınması olduğunu belirtti.

ABD'nin Osmanlı İmparatorluğu'nun sonlarından günümüze kadar tutarlı bir şekilde Türkiye'nin güvenliğini, bütünlüğünü ve ulusal gelişimini savunduğunu kaydeden Konsolos Green sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin en büyük dostu Amerika'dan başkası değildir. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Birleşik Devletler Hükümeti, Marshall Planı aracılığıyla 225 milyon ABD dolarının üzerinde ekonomik yardım sağladı. ABD, Türkiye'nin PKK'ya karşı mücadelede de yanında olacaktır. Bütün Türkiye PKK terörünün etkisini yoğun olarak hissetmiştir çünkü askerler öldürülmekte, Türkiye'de cenaze törenleri düzenlenmektedir. Terörün önlenmesi için ortaklaşa çalışmamız gerekmektedir.

Başbakan ile Başkan arasındaki görüşmeler bu hedefin gerçekleşmesinde yardımcı olacaktır. PKK bir terör örgütüdür ve ABD PKK'nın terör örgütü olduğunu yıllardır söylemektedir. Ancak, bu sorunun çözümü çok yönlü olmalıdır. Tüm medeni toplumlarda olduğu gibi hem askeri ve siyasi paylaşım hem de bilgi paylaşımı olmalıdır. ABD'de de Türkiye'de de terör kabul edilemez."

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise serginin Türk-ABD ilişkilerine olumlu katkı sağlayacağına inandığını kaydetti.

Daha sonra Konsolos Eric Green ve Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, sergiyi gezerek fotoğrafları inceledi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2007 Salı 11:19:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?