5
Mayıs
2024
Pazar
GAZİANTEP

Afrodit heykeli paylaşılamıyor

Adana Arkeoloji Müzesi Müdürü Kazım Tosun, Gaziantep'in Nizip İlçesi yakınlarında bulunan Zeugma Antik Kenti'nden çıkartılıp 1931 yılında Adana Arkeoloji Müzesi'ne teslim edilen Afrodit Genetriks heykelinin Gaziantep'e götürülmesine izin vermeyeceğini söyledi. 

Kazım Tosun yaptığı açıklamada, 75 yıl önce Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan ve o dönemde Gaziantep'te müze olmadığı için Adana Arkeoloji Müzesi'ne teslim edilen mermer Afrodit heykelinin, Gaziantep Arkeoloji Müzesi'ne götürülmek istendiğini belirtti. 

Tosun, 1 metre 21 santimetre yüksekliğinde, üzerinde şeffaf bir giysiyle ayakta duran, sağ eliyle belinden sarkan giysi tomarını tutan ve dirsekten kırık olan sol elinde ise elma bulunan aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit heykelinin M.S. 2. yüzyılda yapıldığını ve Roma dönemine ait bir eser olduğunu kaydetti. Afrodit heykelinin Gaziantep Arkeoloji Müzesi içinde bulunan ''Afrodit evinde'' sergilenmesi için milletvekili ve sivil toplum kuruluşlarının girişimlerde bulunduğunu hatırlatan Tosun, "Zeugma'dan çıkartılan 79 eserden 8'i müzemizde sergileniyor. Afrodit heykeliyle birlikte fıstık tutan çocuk kabartması ve aslan kapı eserleri de müzemizden alınmak isteniyor. Bu 3 eser müzemizin en önemli eseri. Yıllar sonra bu eserlerin müzemizden alınması kabul edilemez" dedi. 

Adana Arkeoloji Müzesi'nin 1924 yılında kurulduğunu ve bölge müzesi olarak hizmet verdiğini ifade eden Tosun, "Adana'dan çıkartılan birçok tarihi eser İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. 

Türkiye'de her açılan yeni müze Gaziantepliler'in yaptığını yaparsa bir karmaşa yaşanır. Bu karmaşaya meydan vermemek lazım. 3 eserin müzemizde kalması için gösterdiğimiz çabaya Adana milletvekilleri Ziya Yergök ve Recep Garip'ten başka kimse destek vermedi. 

Gaziantepli canla başla tarihi eserleri müzesine götürmek için çaba harcarken ben bu savaşta tek başıma kaldım. Ama ne olursa olsun müzeden tek bir eser dahi vermeyeceğim. Buna göz yumulursa müzede tarihi eser kalmayacak. 76 yıldan bu yana müzemizde sergilenen ve çok önemli olan bu eserleri kesinlikle vermeyeceğim. Bu konuda mücadelemi sürdüreceğim" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2006 Perşembe 15:16:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?