3
Mayıs
2024
Cuma
GAZİANTEP

'Ağaysan AB'ye giremezsin'

Gaziantep’in İslahiye İlçesi’ne bağlı Ortaklı Köyü sakinleri, "ağalığa son verilmesi için" protesto yürüyüşü yaptı. Köy meydanında toplanan yaklaşık 100 kişi, taşıdıkları "Ağalığa son", "Ağadan dedem çekti, babam çekti, ben çekmek istemiyorum", "Ağa isen AB’ye giremezsin", "Ölüyü diriltip başımıza ağa yaptılar" şeklinde dövizler taşıyıp sloganlar attı.

Protesto yürüyüşü sırasında jandarma ekipleri de geniş güvenlik önlemi aldı. Köylüler, yürüyüşten sonra jandarmanın uyarıları üzerine dağıldı.

125 hane 716 nüfuslu Ortaklı Köyü Muhtarı Halil Eker, köy sınırlarının içerisinde tarıma el verişli 12 bin dönüm arazinin yüzyıllardır ağalar tarafından işletildiğini iddia ederek köyde yaşayan 80 ailenin ise yalnızca bin dönüm araziyi kullandığını belirtti. Eker, 1950 yılında ölen bir şahsın 1966 yılında yaşadığını göstererek üzerine arazinin tapulandığını ve hazine arazilerinin sahte belge düzenlenerek üzerlerine kayıt yaptırdıklarını da iddia etti.

Eker, köyde yapılan eylemin altında yatan sebebin köylünün topraksızlıktan dolayı çektiği çileler ve yoksulluğun olduğunu dile getirerek, devlet büyüklerinden yardım istedi. Eker, "Köyümüzde evlenme yaşına gelip evlenemeyen bir çok genç var. Köyümüzün çevresinde bulunan ve üzerinde yaşadığımız topraklar bırakın sahiplenmeyi işçi olarak bile çalışamıyoruz. Yaptığımız tüm eylemler köylünün huzuru ve refahı içindir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2005 Cuma 12:21:51
Güncelleme :13 Mayıs 2005 Cuma 14:01:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?