5
Mayıs
2024
Pazar
GAZİANTEP

Ahilik Haftası kutlamaları

Gaziantep'te Ahilik Haftası Kutlamaları ile devam etmekte olan 3. Uluslararası Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali etkinliklerinin 3. günü birlikte gerçekleştirildi.

Demokrasi Meydanı'nda gerçekleştirilen törene Gaziantep Vali Vekili Mehmet Okur, AK Parti milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Halil Mazıcıoğlu, CHP Gaziantep milletvekili Yaşar Ağyüz, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı (GESOB) Ömer Küsbeoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Gaziantep Vali Vekili Mehmet Okur, ''Ahilik felsefesi temelleri 13. yüzyılda atılmış, daha sonra Anadolu'ya yayılmış, izleri günümüze kadar gelmiş kültürel, sosyal ve ekonomik bir oluşumdur. Ahilik kişilerin iyi eğitimle üretici ve topluma yararlı bir seviyeye gelmesini sağlamıştır. Ahilik aynı zamanda sosyal hayat kadar, ekonomik hayatı da yönlendirmiş bütün esnaf gruplarının daha verimli olabilmeleri için onlara yol göstermiştir'' dedi.

Ahiliğin 13. yüzyılda köylere kadar yayıldığını ve o dönemlerden günümüze kadar sosyal bir kurum haline geldiğini hatırlatan GESOB Başkanı Küsbeoğlu, ''Ahilik kelime olarak kardeş, eli açık, konuksever ve yiğit anlamına gelmektedir. Ahilik teşkilatı Türkler arasında gelişip yaygınlaşan sanatta, ticarette, dayanışma ve yardımlaşmayı esas alan sosyo-ekonomik bir kurumdur. Ahilik iş ahlakını savunan, sermayeyi ve işçinin alın terini koruyan, akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine kurulan, günümüzün kooperatifçilik, sendikacılık, sosyal güvenlik, kalite kontrol sistemine benzer yönleri olan bir teşkilattır'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Vekili Mehmet Okur, AK Parti milletvekilleri Mehmet Erdoğan ve Halil Mazıcıoğlu, genç girişimcilere plaket verdi. İzmir Buca Halkoyunları Ekibi ile Ankara Altındağ Halkoyunları Ekibi'nin gösterilerinde ise vatandaşlar doyasıya eğlendi. Gaziantep Ses Tiyatrosu sanatçıları ise ahi teşkilatını anlatan tiyatro oyunu sergilediler. Kutlamalar, şehir merkezinde yapılan kortej yürüyüşünün ardından vatandaşlara ahi pilavı ikram edilmesiyle son buldu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 13:38:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?