4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Akçakoyun'da bürokratik engel

Türkiye ile Suriye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında yürürlüğe giren Bölgelerarası İşbirliği Programı çerçevesinde açılması planlanan Akçakoyun Sınır Kapısı'ndaki çalışmaların bürokratik engellere takıldığı bildirildi.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Genel Sekreteri Mesut Ölçal, yaptığı açıklamada, Türkiye ile Suriye arasında son yıllarda artan bir işbirliğinin bulunduğunu ve Gaziantep olarak bu işbirliğinin daha da artırılması için çaba gösterdiklerini belirtti. Bu kapsamda Akçakoyun Sınır Kapısı'nın açılmasının planlandığını ve çalışmaların sürdürüldüğünü kaydeden Ölçal, "Akçakoyun Sınır Ticaret Merkezi ile komşu ülkelerle ticareti geliştirmeyi amaçlıyoruz. Her iki tarafta da büyük depolar yapılacak ve ihracatçılar mallarını burada 30 gün bulundurabilecekler. Bu süre içerisinde ise ihracatçı KDV'sini alacak ve mallarını ister köy köy dolaşarak isterse diğer ülkelere pazarlayabilecek" dedi.

Akçakoyun Sınır Ticaret Merkezi ile büyük bir ticaret hacminin oluşturulacağını, ancak Türk tarafında bazı bürokratik engellere takıldıklarını ifade eden Ölçal, "Suriye tarafı hazırlıklarını tamamladı, bizi bekliyor. Biz ise bürokrasiye takıldık. Şimdi bu bürokratik sıkıntıların giderilmesini bekliyoruz. Gaziantep'te Karkamış Sınır Kapısı'nın bulunduğu ve yeni bir kapının açılmasının sıkıntı oluşturacağı söyleniyor. Bu konuda bir çok kesimi ikna ettik, çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Ölçal, Akçakoyun Sınır Kapısı'nın hem Türkiye hem de Suriye için çok önemli bir kavşakta bulunduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Akçakoyun Sınır Kapısı'nın açılması ile bir kere Halep yolu 30 kilometre kadar kısalacak. Gaziantep'ten Suriye'ye gidilecek bu yol çok düz ve havaalanı yolundan geçiyor. Sınırın tam karşı tarafında da bir Türkmen köyü var. Bu köyde de 400 dönümlük mayınsız, çok verimli bir arazi var. Buradan Suriye'ye giriş yapıldığında direkt Halep Organize Sanayi Bölgesi'nin içinden geçilecek. Yani her türlü koşul burada yeni bir sınır kapısı açılması için uygun. Halep'ten Türkiye'ye gelen bir kişi 1,5 saatte Gaziantep'ten uçağa binebilecek."

İHA
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2007 Çarşamba 16:58:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali karakuzu IP: 81.213.137.xxx Tarih : 28.11.2007 18:24:30

sayın mesut bey çalışmalarınızı takdirle karşılıyorum.gaziantep e faydalı olacak her şey için yorulmadan bıkmadan çalışmanız dileğiyle hoşça kalın..