6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Akrabalarla mali ilişkilere dikkat

Yeminli Mali Müşavir Hüseyin Bozkurt, "Transfer fiyatlandırması" uygulaması ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Bozkurt, yaptığı açıklamada, Transfer Fiyatlandırması uygulamasının, örtülü sermaye ve örtülü kazanç isimleriyle önceden beri var olduğunu ancak uygulanmadığını söyledi. Bozkurt, "Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı, yabancı bir deyim gibi görünse de, uygulama vergi sistemimizde çok öteden beri örtülü sermaye, örtülü kazanç isimleriyle zaten vardı. Ama etkin ve yaygın uygulanmıyordu. Bu defa ise vergi sistemimize AB uyum yasaları çerçevesinde ismi transfer fiyatlandırması olarak değiştirilerek uygulamaya sokulmuştur. Konu ile ilgili yasal düzenleme yapılarak 2006 yılında yayımlandı. Transferin kelime anlamı aktarmadır. Uygulama ile ticari işlemlerde ve borç alacak ilişkilerinde yapılacak işlemler nedeniyle birilerine yapılacak gizli kaynak aktarımlarının kontrolü ve vergilendirilmesi amaçlanmaktadır" şeklinde konuştu.

Vergi mükelleflerinin akrabalarına kaynak transferi yaptıkları taktirde cezalı vergi ödemek durumunda kalacaklarını vurgulayan Bozkurt, "Kanunda çerçevesi çizilen ilgili kişiler (eş, dost ve akrabalar) ile yapacakları alım, satım, inşaat, taahhüt, imalat, kiralama, kiraya verme ve hizmet işlemlerinde; borç alma ve verme işlemlerinde emsaline göre düşük yada yüksek bedel, faiz, fiyat, kira, ücret uygulamak suretiyle, vergi matrahlarını düşüremeyecekler. Kaynak aktaramayacaklar. Bu şekilde akrabalarına kaynak transferi yaptıkları takdirde cezalı vergiye muhatap olacaklar. Bunları önlemek için mükellefler, durumlarına göre akraba ilişkilerini içeren tablo ve bilgi raporlarını, alış ve satış ve diğer işlemlerinin dökümünü, fiyatı nasıl belirlediklerini hazırlayacaklar. 5 yıl saklayacaklardır. Bu tür mali ilişkileri kontrol için devamlı bir şekilde bu bilgileri hazırlayacak ve istendiğinde bir dosya halinde mali idareye verecekler" dedi.

Bozkurt, Transfer Fiyatlandırması ile ilgili yapılması gerekenler hakkında şunları söyledi:

"Öncelikle tüm kurumlar vergisi mükellefleri, 2007 yılı dahil ilgili kişilerle (eş, dost, akraba) işlem yapmışlarsa, öncelikle bu kişilere ilişkin bir yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu düzenleyecekler. Büyük mükellefler, vergi dairesine kayıtlı olan kurumların, hem yurt dışı hem de yurt içi ilgili kişilere ilişkin işlemlerini, diğer kurumlar vergisi mükellefleri ise sadece yurt dışı ilgili kişilerle ilgili işlemlerini, 2007 Kurumlar Vergisi beyannamesi ekinde vergi dairesine vereceklerdir. Diğer
kurumlar vergisi mükelleflerinin sadece yurt içi ilgili kişilerle yaptıkları işlemlerine ve gelir vergisi mükelleflerinin ise hem yurt içi hem yurt dışı ilgili kişilerle yaptıkları işlemlere ait raporu düzenleyecekler. Ancak, vergi dairesine vermeyerek istenildiği taktirde ibraz etmek üzere kendilerinde saklayacaklardır. Mükelleflerin ileride sıkıntı yaşamamaları için ilgili kişilerle (akrabalar vs.) yapacakları ticari işlemlerde, borç ve alacak ilişkilerinde diğer (akraba olmayan) kişilerle aynı fiyat, bedel, faiz, kira ve ücret sistemi ile çalışmaları yararlarına olacaktır. Akraba ilişkilerine dikkat etmeleri faydalarına olur. Artık bu tür fatura ve işlemler bilgisayara yüklendiğinden bilgisayarlar aracılığıyla çok kolay tespit edilecektir."

İHA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2008 Cumartesi 13:12:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?