4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

'Anayasayı millete onaylatacağız'

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Gaziantep'te gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı ve Gaziantep milletvekili Fatma Şahin ile milletvekilleri Mehmet Sarı, Özlem Müftüoğlu ile Halil Mazıcıoğlu, partilerinin seçim toplantısına katılmak için Gaziantep'e geldi. AK Parti Gaziantep İl Teşkilatı'nı ziyaret eden Şimşek ve beraberindekiler burada partililerle bir süre görüştü.

Devlet Bakanı olarak Gaziantep'e ilk ziyaretini yapan Mehmet Şimşek, partililerden ilgi gördü. Parti binasında düzenlenen toplantıda çalışmalar hakkında bilgiler veren Şimşek, Türkiye'de artık reform sürecinin başladığını ifade ederek, "Halkımız 22 Temmuz seçimlerden sonra istikrardan yana, reformdan yana, değişimden yana tavır koymuştur. Ülkemizin ikinci, üçüncü nesil yapısal reformlara ihtiyacı vardır. Biz kolaycı çözümlerden yana değiliz. Gerçekçi, uzun vadeli çözümler peşinde koşacağız Ülkemizin önünü açacağız. Halkımız değişim, reform, istikrar, daha güçlü ve olgun demokrasi istiyor. Anayasa değişikliğinin ekonomik reformlar açısından da önemli olduğu inancındayız. Daha çağdaş Anayasal düzenlemelere gidersek küresel ölçekte rekabet edecek ekonomiyi de oluşturmamız daha kolay olacaktır" dedi.

Basın mensuplarının TÜSİAD Başkanı'nın hükümete yönelik eleştirilerini hatırlatmaları üzerine açıklama hakkında yorum yapmayacağını ifade eden Şimşek, "Türkiye'nin rekabet gücünü artırmayı ve kayıt dışı ekonomik faaliyetleri en aza indirmeyi hedefliyoruz. Bunu emirle azaltamıyorsunuz. Buna sebep olan faktörleri azaltmamız lazım. İstihdam üzerindeki vergi yükü gibi idari mali faktörler var. Hükümet programında da ifade edildi. Biz kayıt dışının bu kadar yüksek olmasını rekabetin önündeki engel olarak görüyoruz. Beyannamemiz kapsamlı, Türkiye'nin daha olgun bir demokrasiye, daha rekabetçi ekonomiye kavuşması için bir çok düzenleme içeriyor. Beyanname çerçevesinde çalışacağız, ülkemizin önünü açacağız" diye konuştu.

AK Parti'nin Türkiye'de iktidarda olmasına rağmen oylarını artırarak yeniden iktidar olan ikinci parti olduğunu belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, 22 Temmuz seçimlerinde halkın egemenliğin kendisine ait olduğunu tescil ettiğini söyledi. 22 Temmuz seçimlerinin diğer seçimlere nazaran temel bir ayrıcalığı bulunduğunu ifade eden Fırat, "TBMM'nin egemenlik kullanma hakkı tartışma haline getirilmiştir. Aslında tartışma egemenliğin doğrudan millete ait olduğu hakkının tartışılmasıdır. Bu doğrudan söylenmiyordu ama fiillere baktığınızda bunu görüyordunuz. 22 Temmuz aslında bir referandum anlamı taşıyor. Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu düşünenlerle, egemenliğin millet dışındaki bazı organlar ve kuruluşlarca kullanabileceği düşüncesinde olanların referandumuydu. Halk, egemenliğin kesin olarak kendisine ait olduğunu tescil etti. Halkımız bunun aynısını 1950 yılında da yapmıştır. Türk halkı egemenliğin kendisine ait olduğunu tescil etmiştir.
Dolayısıyla bu seçimin galibi Türk milletidir" şeklinde konuştu.

AK Parti hükümetinin başarısında görevde bulunduğu ilk 1.5 yılda yapılan düzenlemelerin etkili olduğunu ifade eden Fırat, "AK Parti hükümetinin ilk 1.5 yıl içerisinde yaptığı bazı temel düzenlemeleri gözden ırak tutmamak lazım. Ekonomik mucizenin altında yatan şey, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve hukuk devletinin var olabilmesinin altyapısını oluşturan hukuk çalışmaları olmuştur" dedi. Konuşmasında sivil Anayasa çalışmaları hakkında da açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, şunları söyledi:

"Taslağı 110 profesörden olan bir bilim kurulu hazırladı. Biz bunun içine siyasi iradeyi katmaya çalışıyoruz. AK Parti içinde bulunan uzmanlar, hazırlanan taslağı inceledi. Düşüncelerimizi ilettik. Taslağı hazırlayan profesörlerle önümüzdeki hafta bir araya gelip son şeklini vereceğiz. Taslak daha sonra toplumun münazarasına açılacaktır. Bu son taslak değildir. 3-4 ay tartışıldıktan sonra alınacak önerilerle taslak şekillenecektir. Taslakla ilgili daha özgürlükçü, özgürlüğün önünü açmak isteyen, hukuk devletinin varlığının oluşmasını sağlayacak her öneriye açığız. Özgürlükleri kısıtlayıcı taleplere kapalıyız. Kimse çekinmesin, ne önerileri varsa biz bunu o tasarının içerisine koymaya hazırız."

Hazırlanacak sivil Anayasa teklifinin TBMM'ye sunulacağını kaydeden Dengir Mir Mehmet Fırat, "Taslak meclisten 549 milletvekilinin onayıyla da çıksa biz bunu yine halkın tasdikine sunacağız" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2007 Cumartesi 15:37:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?