6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Antep kahramanları ölümsüzleşiyor

Gaziantep Kalesi galerilerinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Kahramanlık Panoraması Müzesinde, Kurtuluş Savaşında Gazianteplilerin kahramanca verdikleri mücadele anlatılacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Osmanlı İmparatorluğu'nun, 1. Dünya Savaşı'ndan yenik ayrılması sonucu 15 Ocak 1919'da önce İngilizler ve daha sonra 29 Ekim 1919'da Fransızlar tarafından işgale uğrayan halk, düşmanın zulmü karşısında Bayrak Şehidi Şahinbey 'Fransızlar Antep'i esir edecekler öyle mi?' deyip, silahı omzuna atıp, etrafına topladığı 200 Antepli yiğitle Kilis yolunu kapatmış ve 'Düşman cesedimi çiğnemeden Antep'e giremez' diye haykırarak direnmişlerdir. Gaziantepliler 6 bin 317 evladını şehit vererek hiçbir yerden yardım ve destek almadan 'Ölürsem şehit, kalırsam Gazi olurum' inancıyla Gaziantep'i düşman işgalinden kurtarmışlardır" dedi.

Gaziantep savunmasının, Kurtuluş Savaşı tarihinde vatan, millet sevgisinden ve hür yaşama aşkından başka silahları olmayan “Gazianteplilerin” kahramanlık destanı olduğunu kaydeden Güzelbey, "İşte bu kahramanlık destanı Gaziantep Kalesi galerilerinde etkileyici bir şekilde anlatılacaktır" ifadelerini kullandı.

Gaziantep Kalesi galerilerinde ne tür uygulamaların yapılacağı konusunda ise projeyi yürüten İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Sezer Cihan, şu bilgileri verdi:

"Gaziantep savunması ve kurtuluşuna ilişkin olarak gerekli tarihsel literatür çalışmaları yapılarak, kronolojik tasnif yapılmış ve çalışma kitap haline getirilmiştir. Bu kaynak ışığında Gaziantep Savunması; Antep'in itilaf kuvvetlerince işgali, yapılan anlaşmalar, açılan cepheler, bu cephelerde savunma yapan kahramanlar, taarruzlar, harekatlar, savunmada üstün yararlılık gösteren siyasi ve milis kuvvetlerdeki şahsiyetler, işgal ile halkın durumu, yaşanılan zorluklar ve Antep'in düşman işgalinden kurtuluşu resimler, rölyefler, heykeller, yüksek kabartma rölyefler, maketler, büstler, bilgi panoları ile anlatılacaktır. Ayrıca belgesel niteliğinde kurgulanmış bir filmde sunulacaktır. Böylece Gaziantep savunmasında Antep halkı tarafından gösterilmiş olan mücadele ve kahramanlık 'Kahramanlık Panoraması' ile gelecek kuşaklara aktarılacak ve unutulmaması sağlanacaktır."

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2008 Çarşamba 15:45:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?