3
Mayıs
2024
Cuma
GAZİANTEP

Antep ve Halep 'kardeş' oluyor

Görev süresi sona eren Türkiye'nin,Suriye Halep Başkonsolosu Hulusi Kılıç, iki ülke arasındaki sosyal, kültürel ve ticari ilişkilerin memnuniyet verici boyutlara ulaştığını söyledi Görev süresinin dolması nedeniyle tayini Dışişleri Bakanlığı'na çıkan Suriye Halep Başkonsolosu Hulusi Kılıç, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti'ne veda ziyareti düzenledi.

GGC Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Sabri Kocaman Başkonsolosu Kılıç'ın görev yaptığı 5 yıl içinde iki ülke halkının yakınlaşmasına büyük gayret gösterdiğini söyledi. Ticaret erbabı, sanayici, işadamı ve vatandaşla bire bir ilgilenen Başkonsolos Kılıç'a Gaziantep halkı adına teşekkür ettiğini beliren Kocaman, yeni görevinde de başarılar diledi.

Suriye ile Türkiye arasında güçlü bir tarihi bağlar olduğunu belirten Başkonsolos Kılıç, görevde bulunduğu 5 yıllık süre içinde bu sosyal, kültürel ve ticari ilişkilerin üst seviyeye çıkması için çaba gösterdiğini ifade etti.

Özellikle son dönemde önemli aktivitelerin gerçekleştirildiğini belirten Başkonsolos Kılıç, Gaziantep Üniversitesi'nin girişimi ile eğitim kalitesinin de arttığını vurguladı.

Halep Ticaret Odası ile Gaziantep Ticaret Odası'nın kardeş kurum olduğunu hatırlatan Kılıç, "Önümüzdeki günlerde Halep ve Gaziantep de kardeş kent ilan edilecek. Ticari ve kültürel ilişkilerin yanı sıra iki halkın dayanışmasında da gözle görülür bir canlanma oldu. Her yıl birlerce kişi çeşitli nedenlerle karşılıklı ziyaretler gerçekleştiriyor. Bölgenin en kalkınmış kentlerinden biri olan Gaziantep iki ülke arasındaki yakınlaşmadan aslan payını alacak kenttir" dedi.

Türkiye ve Suriye arasındaki ticaret hamcının 800 milyon dolar civarında olduğunu belirten Başkonsolos Kılıç, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşması ile bu rakamın en az dört kat artacağını vurguladı.

Suriye'den petrol, pamuk ve kimyevi maddelerin alındığını ancak çok sayıda ürün satıldığını ifade eden Kılıç, ticaret rakamlarının giderek daha da büyüyeceğini anlattı. Suriye'nin yabancı sermayeyi teşvik ettiğini, yatırımcıların 5 yıl vergiden muaf olduğunu, enerjinin çok ucuza mal edildiğini kaydeden Kılıç, Türkiye'nin Suriye'de önemli tekstil yatırımları bulunduğunu dile getirdi.

Olaylara olumlu bakmanın insanlar açısından önemli olduğu gibi ülkeler açısından da önemli olduğunu dile getiren Kılıç, iki ülke arasındaki pozitif havayı bu şekilde yakaladıklarını belirtti. Kılıç, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

"Görev başladığımda ilk olarak Halep'te Türk Dostluk Ormanı'nı kurdum. Tabu bu halka olumlu yansıdı.Zaten dostluk mevcuttu. Çünkü aramızda tarihten gelen akrabalık ilişkileri vardı. Tel örgülerin arkasında yapılan bayramlaşmaları evlere taşıdık. Her iki ülkenin gümrük memurları ile yılda bir kez toplanarak sorunların çözümü noktasında neler yapabileceğimizi tartıştık. Halep Valisi ile bizim valilerimiz bir araya geldi. Sosyal etkinlikler ve fuarlarla binlerce insanı karşılıklı olarak Türkiye ve Suriye'ye taşıyarak tanıtıma katkıda bulunduk. Kaynaşmalarını ve tanışmalarını sağladık. Sadece Türkiye'den değil, Suriye'den de bakınca ilişkiler çok olumlu. Ülkemize karşı büyük bir sevgi var."

Davut Uçar - Kenthaber / Gaziantep
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2005 Salı 12:32:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?