4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Antepfıstığı tanıtım çalışmaları

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Meclis Başkanı ve Antepfıstığı Tanıtım Derneği Başkanı Zeki Yağcı, antepfıstığının dış piyasada tanıtıma ihtiyacı olduğunu söyledi. 

Yağcı, yaptığı açıklamada, antepfıstığında bu yıl 120 bin ton rekolte beklendiğini, bunun da 60 bin tona yakınının iç piyasada tüketileceğinin hesap edildiğini belirtti. Yağcı, dış piyasada beklenen fiyatın gerçekleşmemesi sebebiyle antepfıstığı ihracatında sıkıntı yaşandığını kaydederek, "Antepfıstığında dış piyasanın beklediği fiyat oluşmadı. Bu nedenle antepfıstığına göre çok ucuz olan İran fıstığı ile dünya piyasalarında rekabet edemiyoruz. Antepfıstığının dış piyasada tanıtıma ihtiyacı var" dedi. 

İç piyasada da sıkıntı yaşandığını, hem üreticinin hem de tüccarın antepfıstığı fiyatlarından memnun olmadığını ifade eden Yağcı, şunları söyledi: 

"Kuru kabuklu antepfıstığı şu anda 5 - 5.5 YTL arasında satılıyor. Bu fiyatlar nedeniyle üretici, ürününün ucuza gittiğinden dolayı şikayet ediyor. Tüccar da, aldığı antepfıstığını yüksek fiyat nedeniyle yurt dışına satamamaktan şikayetçi oluyor. Piyasa fiyatının üreticiyi çok mağdur ettiğini zannetmiyorum ama emeğinin de karşılığı değil. Dünya piyasalarının beklentisi olan 3 - 3.5 YTL'lik fiyat oluşsaydı, ihracatımız artardı." 

Yağcı, hükümetin antepfıstığı alımı için Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne (Güneydoğubirlik) 15 milyon YTL kaynak aktardığını hatırlatarak, "Bu kaynağın aktarılmasını çok önemli buluyoruz. En azından fiyatlar aşağı inmeyecek. Ancak istediğimiz bu değil. Destek verilecekse, ürünün kaynağında verilmeli. Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinde de çiftçi destekleniyor deniyor. Ama bu destekle, gerçek üreticiler değil, toprak sahipleri destekleniyor. Gerçek üreticiler tespit edilerek, ona göre destek verilmeli" ifadelerini kullandı.
Dış Ticaret Müsteşarlığı bünyesinde Antepfıstığı Tanıtma Grubu oluşturulduğunu dile getiren Yağcı, "Oluşturulan Antepfıstığı Tanıtma Grubu, yurtdışında tanıtım çalışmalarına başladı. Bu antepfıstığının tanıtılması için çok önemli bir yaklaşım. Bizim dernek olarak bir kaynağımız yok. Sadece Gaziantep'teki bazı kurumların verdiği bağışlarla bu işi yürütmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu. 

Yağcı, antepfıstığının işsizliğin giderilmesinde ve gelir-gider dağılımındaki adaletsizliğin önüne geçilmesinde önemli katkılar sağladığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"1990'lı yıllarda bizim dünya piyasalarında çok büyük bir alıcı kitlemiz vardı. Ancak 1990'lı yıllardan sonra antepfıstığına verilen destekler doğru ve yerinde kullanılmadığı için yurtdışındaki bu pazarlarımızı kaybettik. Halen, dünya piyasalarında antepfıstığını bilen ve tanıyan bir kesim var. Şu anda bu kesime ihracat yapıyoruz. Ancak yurtdışında tanıtım yapmazsak bu pazarlarımızı da kaybederiz." 

Yağcı, fındık piyasasında da satış problemi bulunduğunu ve bu nedenle fındık üreticilerinin çok yüksek maliyetle reklam yaptıklarına dikkat çekti. Yağcı, fındıkta yapılan reklamın yerinde olduğunu, ancak antepfıstığında şu anda böyle bir reklam çalışması yapılmasının yüksek maliyet nedeniyle mümkün olmadığını ifade etti.
İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2007 Çarşamba 18:51:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?