4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Antepfıstığı üretcisi çok dertli

Gaziantep ve çevresinde yetiştirilen antepfıstığının piyasada haketmediği fiyattan satıldığı ve üreticinin mağdur olduğu bildirildi.

Araban İlçesi Elif Belde Belediye Başkanı Cuma Altınbaş, Araban ilçesinin antepfıstığı deposu olduğunu ve en lezzetli antepfıstığının Elif Beldesi'nde üretildiğini savundu. Antepfıstığı hasadının sonuna yaklaşıldığını ve piyasada satışa sunulan antepfıstığına verilen fiyatın düşük olduğunu belirten Altınbaş, "Antepfıstığının tanıtımını yeteri kadar yapamıyoruz. Diğer ülkelerde yetiştirilen fıstıklar bizim antepfıstığımızdan daha çok rağbet görüyor. Antepfıstığının tanıtımını uluslararası pazarlarda daha iyi şekilde yapmalıyız" dedi.

Antepfıstığı üretiminin uzun yıllar aldığı için sabır gerektirdiğini kaydeden Altınbaş, "Üretici çocuk büyütür gibi fıstık ağaçlarını büyütüyor. Bir antepfıstığının ürün verebilmesi için yaklaşık 25-30 yıl geçmesi gerekiyor. Geçen bu süre içerisinde ağaçların bakımının yapılması, bahçenin sürülmesi gerekiyor. Bu kadar masrafa rağmen sezon sonunda para etmeyince de antepfıstığı üreticisi mağdur oluyor. 15 yıl önce bir kilo antepfıstığı ile bir kilo et aynı fiyattan satılıyordu. Şimdi bir kilo et ortalama 10 YTL'den satılırken, bir kilo antepfıstığı ise 4-5 YTL'den satılıyor" diye konuştu.

Altınbaş, antepfıstığının piyasada hakkettiği yeri alabilmesi ve fiyatının gerçek değerini bulabilmesi için daha fazla tanıtım yapılması gerektiğini ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2007 Pazartesi 11:44:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?