4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Antepfıstığında patent tartışması

Kilis ve Şanlıurfa'da yaşanan çiğ köfte patent tartışmasından sonra Siirt ve Gaziantep arasında da fıstıkta patent tartışması başladı. Siirt bölgesinde üretilen fıstık için patent müracaatı yapılması Gazianteplileri kızdırdı. 

Antep fıstığının tanıtımı için kurulan Antepfıstığı Tanıtım Derneği'nin başkanı Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Zeki Yağcı, antep fıstığının tescilini 22 Nisan 2000'de yaptırdıklarını belirterek, "Tescil yazısında da belirtildiği üzere Siirt fıstığı, Antepfıstığının bir çeşidi. Bizim tescil çalışmamıza bir dönem Şanlıurfa itiraz etti. Şimdi de Siirt benzer şeyleri yapıyor. Bunlar yanlış şeyler. Siirt tabii ki bizim ülkemizin güzel bir kenti ama bir de ortada tarihi gerçekler var. Her il yetiştirdiği ürüne patent almaya başlarsa karmaşa olur. Siirtliler niye böyle bir yola başvurdu bilmiyorum ama antep fıstığının gen merkezi araştırıldığında bu ürünün merkezinin bizim bölgemiz olduğu anlaşılır" dedi. 

Antepfıstığı adını kendilerinin değil bilim adamlarının koyduğunu ifade eden GSO Meclis Başkanı ve Antepfıstığı Tanıtım Derneği Başkanı Zeki Yağcı, "Antep fıstığı dünyada kabul gören bir isim. Çok uzun süren araştırmalar sonucu isim ortaya çıktı. Antep fıstığının dünyadaki ismi 'Pistacionat'tır. Bunlar bilimsel gerçeklerdir" diye konuştu. 

Siirt'in fıstık patentine itiraz edeceklerini de ifade eden Zeki Yağcı, Patent Enstitüsü'ne itirazda bulunacaklarını, eğer itirazları kabul görmezse Yüksek İhtisas Mahkemesi'ne dava açacaklarını söyledi. 

Siirt'te yetişen fıstığın antep bölgesinden giden aşılı ağaçlarla dağdaki ağaçların aşılanmasından elde edildiğini söyleyen Başkan Yağcı, Siirt'te yetiştirilen fıstığa patent verilmesinin yanlış olacağını belirtti. 

Son günlerde çiğ köfteyle başlayan ve fıstıkla devam eden patent tartışmalarını da değerlendiren Yağcı, illerin kendi reklamlarını yapmak için bu tür girişimlerde bulunduklarını belirtti. 

Demir Kardeşler Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Demir, antep fıstığının Türkiye ve dünyada rakibinin olmadığını söyledi. Fabrikalarında antep fıstığının el değmeden işlendiğini belirten Demir, fıstığın Antep'in tescilli malı olduğunu bildirdi.
 
EL DEĞMEDEN İŞLENİYOR 

Gaziantep'in en önemli ürünlerinden biri olan antepfıstığı el değmeden fabrikalarda işleniyor. KÜSGET Sanayi Sitesi'nde bulunan Demir Kardeşlere ait Antepfıstığı işleme tesisine köylerden getirilen fıstıklar, haşlama işlemiyle kabuklarından ayrıldıktan sonra işçiler tarafından fırınlarda kurutuluyor. Fıstık kabuklarının yakıldığı fırınlarda kurutulan antepfıstıkları, daha sonra tesiste bulunan fırınlarda tuzla birlikte kavruluyor. El değmeden hazırlanan fıstıklar, kavrulduktan sonra paketlenerek pazara sunuluyor.
İHA
Yayın Tarihi : 23 Mart 2007 Cuma 10:51:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?