6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Anteplilere üzücü haber!

Anteplilerin, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin manken ve şarkıcı eşi Carla Bruni'yi şehirlerinde görme planları yarım kaldı.

Fransa Cumhurbaşkanı'nın eşini, Türk-Fransız savaşına sahne olan Antep harbini anlatan savaş müzesinin açılışı için davet eden Gaziantep'in Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can, Bruni-Sarkozy'den olumlu cevap beklediklerini söyledi.

Fakat, Elysee Sarayı davete olumsuz cevap verileceğini açıkladı. Ziyarete ilişkin Zaman'a bilgi veren Nicolas Sarkozy'nin danışmanları, "Carla Bruni-Sarkozy'nin müze için Antep'e gitmeyeceğini" bildirdi.

İki ülke arasında savaşın artık geride kaldığını ve Fransızlarla bir dostluk köprüsü kurmak için, Carla Bruni'yi şehre davet ettiklerini belirten Belediye Başkanı Can, Antep harbi şehitlerinin hatırasının yaşatıldığı müzeye, harpte hayatını kaybetmiş olan Fransız askerler için de bir oda yapmayı planladıklarını belirtti. Can, "Şehri kurtarmak için 7 bine yakın şehit verdik. Binlerce Fransız da bu topraklarda öldü. Her iki taraf için de çok büyük acılar yaşandı. Ancak şu anda savaşlar geride kaldı. Bizler istiyoruz ki kardeşlik köprüsü kurulsun. İnşallah yılbaşından sonra gelecek. Bu, dünyaya verilebilecek en önemli kardeşlik ve barış mesajlarından biri olacak." diye konuştu. Can ayrıca, proje kapsamında, savaş sırasında Antep topraklarında hayatını kaybeden Fransız askerlerinin ailelerine ulaşarak, o askerlere ait olan eşyaları, burada kendi evlatlarımızın hatıralarının olduğu müzede sergilemek istediklerini söyledi.

Kurtuluş Savaşı yıllarında vatan müdafaası için yüz binlerce şehit verildi. Her cephede, her şehirde, her bölgede kanlı çatışmalar oldu. Bunlardan bir tanesi de Fransız işgaline uğrayan Gaziantep'te yaşandı. Nisan 1920'de başlayan Türklerle Fransızların harbi, inanılmaz bir Türk direnişine sahne oldu. 21 bin 500 kişilik bir orduya karşı 10 ay 8 gün müdafaa edildi. 6 bin 317 şehidin verildiği destanda, binlerce Fransız askeri de öldürülmüştü. Şimdilerde ise bu vatan savunması bir müzeyle yaşatılmaya çalışılıyor. Gaziantep'te 'Nakipoğlu Evi' olarak bilinen tarihî Antep evi dönüştürülerek savaş müzesi haline getirildi. Müzede Gaziantep savunmasında şehit olan 6 bin 317 şehidin anısını yaşatılarak gelecek nesillere Antep harbinin nasıl kazanıldığı sesli bir anlatımla ve kronolojik panolar eşliğinde aktarılıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 15:03:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?