6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

'Araba kampanyaları can yakıyor'

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, piyasadaki birbirinden cazip hale getirilen otomobil kampanyalarını değerlendirerek, tüketicilere “dikkatli olun” uyarısında bulundu.


Göktaş, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde piyasada çok cazip hale getirilen sıfır araba kampanyalarının, vatandaşın canını yakar duruma geldiğini belirterek, “Sıfır araba yatırım olmaktan çıkmıştır. Sıfır araba alacağım derken, kesenizi ve ömrünüzü sıfırlamayın. Milleti taksitlendirerek borçlandırıp ipotek altına alıyorlar. Peşinatsız araba veren bile var. Ama tüketici kurulan tuzağın farkında değil. Bir defa sıfır arabayı nereden alırsanız alın, garanti kapsamında olduğu için o arabayı dışarıda tamir ettirme, bakım ve onarım yaptırma şansınız ortadan kalkıyor. Direk onu aldığınız yerin servisine götürmek durumundasınız. İşte mesele burada başlıyor. Soygun düzeni burada iş başı yapıyor. Vatandaş olarak hakkınızı aramaya kalktığınızda tüm kapılar size kapalı. Servisin dışına çıktınız mı, garantiden oluyorsunuz. O yüzden oraya mahkum oluyorsunuz. Satıcı arabayı satarken büyük bir şey kazanamıyor. Servis ve bakımdan kazanıyorlar. Hangi marka olursa olsun, servis ve işçilikten canınıza ot tıkıyor. Bu işi araştıran, soruşturan ve vatandaşın canının yanmasını önleyecek bir kurumda yok. Bu konuda çok şikayet alıyoruz, sonuçsuz kalıyor. Çünkü garanti kapsamı, alım satım yasalarında yasal boşluklar var” dedi.


Bu konuda yasal düzenleme yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Göktaş, “Buna bir önlem alınması gerekiyor. Vatandaşa yazık değil mi? 4077 sayılı tüketici yasasına ve yürürlükteki ticaret kanunu ile diğer yasalara aykırı bir durum. Tüketici aleyhine olan, tekel yaratan, serbest rekabeti önleyen, piyasada ise işsizliğe sebep olan bu servis bakım ve garanti kapsamı içeriğinin bir an evvel yasa ile düzenlenmesi gerekir. Eskiden sıfır araba almak bir yatırım meselesiydi. Vatandaş üç kuruşu var ise onu arabaya yatırım yapıyordu. Artık arabalar yatırım aracı olmaktan çıktı. Servise gitmenin size ileride aracınızı satarken veya değişiklik yaparken bir getirisi kazancı yok. Sıfır araba alma sevdası ve bilinçsiz tüketim çılgınlığı, o servisler ve firmaların kendi sattığı otomobili kendi kurduğu bölümlerde bakması, dışarıdaki esnafı çoktan bitirdi. Birde işin o tarafı var. Adam kurduğu servise asgari ücretle iki usta alıyor işi bitiriyor. Dışarıdaki esnaf ise sinek avlıyor ve işsizlikten iş terk ediyor. Olan yine tüketiciye oluyor. Birer tüketici olarak serbest rekabet koşullarında aracımızı istediğimiz yere tamir ve bakım yaptıramadığımız gibi, ucuz ve sıhhi yaptırma olanağımızda elimizden alınıyor” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2008 Cumartesi 11:47:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?