6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Araban Ovası kuraklık tehdidinde

Gaziantep'in Araban Ovası'nda kuraklık sebebiyle ekili alanların kuruma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu bildirildi.

Araban Ovası'nda 200 bin hektarlık arazide ekili olan hububatlar, mevsimin yağışsız ve kurak geçmesi sebebiyle büyük zarar gördü. Kurak geçen mevsimin ilçedeki tüm çiftçileri ve ilçe halkını ekonomik olarak olumsuz etkileyeceği belirtildi.

Ovada ekili arazileri inceleyen İlçe Tarım Müdürü Kadir Sarıkaya, ovada kendi imkanlarıyla arazilerine sulama amaçlı sondaj açtıran yaklaşık 50 bin hektarlık arazi sahibinin kuraklıktan fazla etkilenmediğini kaydetti.

Sarıkaya, şunları söyledi: "Ancak en az 150 bin hektarlık arazide sadece yağmur sularıyla beslenen kuru tarım yapılıyor. Mevsimin yağışsız ve kurak geçmesi sebebiyle bu 150 bin hektarlık arazideki ürünler kuruma tehlikesiyle karşı karşıya bulunmaktadır. Eğer 10-15 gün daha yağışsız geçerse hububat ekili arazilerde kuraklığa bağlı olarak bazı bölgelerde yüksek verim kaybı bazı bölgelerde de arazi yapısına göre hiç verim alamayacak çiftçilerimiz var. Bu da Araban Ovası'nda çiftçilik yaparak ailelerinin geçimlerini sağlayan çiftçiler için yoksulluk demektir."

Yaylacık Köyü çiftçilerinden Ahmet Okumuş da yaklaşık 250 hektarlık arazisi olduğunu ifade ederek, "Arazilerimin tümünde kuru tarım yapmaktayım. Mevsimin kurak geçmesi sebebiyle buğday ve arpa ekili alanlarda derin çatlaklar meydana geldi. Ekinlerimiz kuruma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Bir iki hafta daha yağış olmazsa tüm ekinlerimiz kuruyacak" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2008 Salı 13:40:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?