6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Arabnlı çftçi pamuk ekmeyecek

Araban ilçesinde çiftçilerin geçim kaynağı olan pamuk, son yıllarda çiftçisini mağdur etti.

Araban ilçesinde bir zamanlar beyaz altın olarak bilinen ve Arabanlı çiftçilerin geçim kaynağı olan pamuk, son yıllarda para etmeyerek çiftçisini mağdur etmesi nedeniyle Arabanlı çiftçiler Araban ovasına bundan böyle pamuk ekmeme kararı aldıklarını açıkladılar.

Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, Araban ovasında her yıl binlerce dönümlük pamuk ekimi yapıldığını, ailelerinin geçimlerini pamukla sağladıklarını belirterek, “Pamuğun çiftçisine para kazandırmadığı ve her geçen yıl biraz daha borç batağına sürüklemesi nedeniyle Arabanlı pamuk çiftçisi mağdur oldu. Bu nedenle Araban ovasında çiftçilik yaparak ailelerinin geçimini sağlayan çiftçiler, Araban ovasına bundan böyle pamuk ekimi yapmayacaklarını belirtiyorlar. Araban ovasında geçtiğimiz yıllarda beyaz altın olarak bilinen pamuk, Arabanlı çiftçilerin vazgeçilmez ürünlerden başta gelen üründü. Son yıllarda Arabanlı çiftçilerin pamuk çiftçiliğinde para kazanamadıkları gerekçesiyle, pamuk yetiştiriciliğinde mağdur oldukları için pamuk ekmeme kararı aldılar. Bu yıl Araban ovasında pamuk ekilmeyecek’’dedi.

Arabanlı çiftçi Hasan Kılıç ise, ’’Taşdeğirmen Köyü’nde çiftçilikle ailemin geçimini sağlamakta olan bir çiftçiyim. Her yıl en az yüz dönüm pamuk ekerim. Her yıl pamuk ekip yetiştirerek, pamuktan kazandığım paralarla ailemin geçimini sağlıyordum. Pamuk kazancımla araba almış ve ev yaptırmıştım. Son yıllarda aynı tarlaya ektiğim pamuktan hep zarar etmeye başladım. Pamuk para etmediği için ve tüm ovada susuz tarım yapıldığı için biz Arabanlı çiftçiler zarar ettik. Pamuğun sulu tarlalarda yetişmesi nedeniyle, pamuk yetiştirmek için gerekli olan suyu yerin yüzlerce metre altında sondaj yoluyla binlerce YTL paralar harcayarak çıkarıyoruz. Sulama amaçlı sondaj kuyularından elektrik gücüyle çıkardığım suların elektrik paralarını bile yetiştirdiğimiz pamuklarda elde ettiğimiz parayla ödeyemez hale geldik. Arabanlı çiftçiler olarak pamuk çiftçiliğini bırakarak bir daha Araban ovasına pamuk ekmeme kararı aldık” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2008 Cumartesi 11:14:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?