6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Araç bakımı tasarruf sağlıyor

Uzmanlar tarafından kış mevsiminde, araçların soğuk hava şartlarına karşı direncini artırmak için bakım yapılmasının büyük önem taşıdığı ve ekonomik yönden çeşitli tasarruflar sağladığı bildirildi. 

Hyundai Gaziantep Servisi Müdürü Fazlı Erim, araçların soğuk hava şartlarına karşılaşabileceği problemlere karşı direncini artırmak için kış bakımının yapılmasının büyük önem taşıdığını söyledi. 

Erim, kışlık bakımın yapılmamasının çeşitli arızalara ve ekonomik kayıplara yol açtığını vurguladı. Erim, "Araç motorlarının soğuk havada çalışması güçleşir. Bakım masrafından kaçan birçok araç sahibi, kış boyunca ortaya çıkan arızalar sebebiyle daha fazla para öder. Çoğu zaman önemsiz zannedilen kışlık bakım,
araçlarda soğuk havalarda ortaya çıkabilecek birçok problemi ortadan kaldırabilir" dedi. 

Araçların kış mevsiminde, özellikle hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü bölgelerde bakım yapılmasının kaçınılmaz olduğuna işaret eden Erim, "Motorun soğuk havada sağlıklı çalışabilmesi için soğutma suyuna donmayı önlemeyi sağlayacak seviyede antifriz eklenmelidir. Motorun ilk hareketi zorlaşacağından akü kontrol edilip, bakımı yapılmalıdır. Ateşleme ve elektrik sistemi gözden geçirilmelidir. Bu sistemlerdeki aksaklıklar, soğuk havada yakıt tüketimini yüzde 10-20 oranında artırır. Bujiler
temizlenmeli ya da değiştirilmelidir. Buji tırnaklarının ayarsız ve kirli olması, soğuk havada daha fazla yakıt tüketimine sebep olur. Soğutma sistemi ve termostat ayarı soğuk hava şartlarına göre yeniden ayarlanmalıdır. Motor yağı eskimişse yenilenmelidir, aksi halde sürtünme artarak motorun gücü düşecek, parçalar daha çabuk aşınacak ve sonuçta yakıt tüketimi artacaktır. Hava filtresinin kirli olması da yakıt hava karışımını olumsuz etkileyeceği için egzozdan çiğ yakıt atılmasına yol açacaktır. Ön ve arka cam silgi lastikleri kontrol edilmeli arızalı ve iz yapan silecekler görüş mesafesini etkileyeceği ve kaza riskini artıracağı için değiştirilmelidir. Araç üzerindeki lastiklerin diş derinliği ve aşınma durumu lastik basınçlarının kontrolü araçta hem güvenlik hem de yakıt tasarrufu açısından önemlidir. Kirli yakıt filtreleri, karbüratörler ve dizel motorlardaki kirli enjektörler de daha fazla yakıt tüketimine sebep olur" diye konuştu. 

Kış şartlarında araçların verimli şekilde kullanılabilmesi için fren ve debriyaj balatalarının kontrol edilmesinin ve lastik havalarının mevsime göre ayarlanmasının gerektiğini de hatırlatan Erim, motorlu taşıtların kışlık bakımlarının yapılmasının araç sahiplerine çok fazla maddi külfet getirmeyeceğine dikkat çekti.
 
Kışlık bakımın masrafından kaçınmanın daha büyük problemlere yol açacağını dile getiren Erim, "Araçların kışlık bakımının maliyetinden kaçmak, güvenli sürüşü engellediği gibi yakıt tüketimini ve kaza riskini artırır. Bakım masrafından kaçmak telafisi güç problemlere yol açacaktır. Her şeyden önce sabah araç çalışmayacaktır. Güçlükle çalıştırılsa bile verimli çalışmayacak ve yakıt tüketimi artacaktır. Motor düzensiz çalıştığı için yıpranma fazla olacak ve aracın ömrü kısalacaktır. Bakım yapılmadığı için sağlıklı çalışmayan motor ve aracın diğer ekipmanları görevlerini tam olarak yerine getiremeyeceği için kaza riski de artacaktır. Ayrıca, bakım masrafından kaçan araç sahipleri, 2-3 ayda bu paranın daha fazlasını, tükettikleri yakıta ödemek zorunda kalır" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 14:09:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?