6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Aslan, Gaziantep'i tanıttı

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep’in kendine vizyon olarak sadece bu şehirde yaşayan insanları değil, bölgede yaşayan insanları geliştirme vizyonunu seçmiş bir şehir olduğunu, bu nedenle Dünya Bankası’nın Gaziantep’e sunacağı en ufak katkının, bölge illerine ve hatta bölgedeki ülkelere de yansıyacağını söyledi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Shigeo Katsu, Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ulrih Zachau ile Gaziantepli sanayici ve işadamlarının katıldığı toplantıda konuşan GTO Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep’in sosyal, kültürel ve ekonomik potansiyeli ile ilgili bilgilendirme yaptı. Konuşmasında, özetle Gaziantep olarak Dünya Bankası ile her türlü işbirliğine hazır olduklarının altını çizen Başkan Aslan, şunları söyledi:

”Gaziantep’in genel yapısına bakıldığında tarih boyunca çok önemli bir ticaret merkezi olduğunu çeşitli kaynaklardan irdeleyebilirsiniz. Özellikli İpek Yolu üzerinde, olması sebebiyle çok önemli ve stratejik bir nokta olan Gaziantep’teki insanlar iklim şartlarının zorluğu ve ekilebilir arazisinin azlığı nedeniyle tarih boyunca devamlı üretmek ve kendi problemlerini kendileri çözmek doğrultusunda bir karakter oluşumunu sağlamış durumdalar. Gaziantep, tarih boyunca birçok medeniyetin el değiştirdiği bir merkezdir. Ama tüm el değiştiren medeniyetlerin önemli müteşebbis özelliklerini Gaziantepliler kendi bünyelerinde tutmuş. Ve bugün de 2000’li yıllara geldiğimizde Ortadoğu’da en önemli ticaret ve sanayi merkezi olma özelliğini de muhafaza etmektedir. Aslında Türkiye’nin genel ekonomik yapısında da Gaziantep çok yönlendirici bir ildir. Çünkü bundan 10 yıl öncesine baktığınız zaman Türkiye’nin komşularıyla olan ticareti, toplam ticaretinde yüzde 4–5 oranlarındaydı. Ancak Gaziantep’in öncülüğü ve sürekli olarak bu konuda vizyon ortaya koyması sonucu bu yüzde 44’lere ulaşmış durumdadır. Gaziantep, dünyanın 150 ülkesi ile ticaret yapmaktadır. Gaziantep’e bakarken, sadece bugün ulaştığı potansiyeli değil bundan sonra ulaşacağı potansiyel ve bu ulaşacağı potansiyelin Türkiye ve bölgedeki ülkelere getireceği vizyon açısından değerlendirilmelidir. Uluslar arası havaalanı, 4 tane organize sanayi bölgesi, serbest bölgesi, şehir altyapısı, konaklama tesisleri, Anadolu’nun en büyük fuar merkezi, kurumlar arası işbirliği hep bu vizyonun daha da ileri gitmesinin altını besleyen nedenler olarak değerlendirilebilir. İşte bu noktada, Gaziantep ile Dünya Bankası’nın birlikte yapacağı çok şeyler olduğuna inanıyorum. Özellikle eğitim konusunda Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odaları ve diğer sivil toplum örgütleri ile Dünya Bankası çok yoğun, sürekli ve perspektifi geniş bir işbirliğine girebilir. Gerek iş dünyasına mesleki anlamda kalifiye eleman yetiştirmek, gerekse Gaziantep’teki müthiş turizm potansiyeli ve yeni vizyona yönelik altyapı geliştirmelerini sağlama konusunda ve bu konuda eleman yetiştirilmesi konusunda Dünya Bankası ile işbirliğine hazırız. Biz Dünya Bankası ile bu konularda sadece finansal destek değil, birlikte elimizi taşın altına koyma gibi bir yaklaşımla yürüyebileceğimizi düşünüyoruz. Olayın finansal boyucu bizlerin altından kalkabileceği bir boyuttur aslında. Ama Gaziantep’te oluşturulacak böylesi sürekli bir eğitim merkezi, sadece Gaziantep’e değil tüm Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ve komşu ülkelere yönelik çok önemli bir hizmet olacaktır.”

“Biz Gazianteplilerin yaklaşımı, parasal kaynaklardan çok yeni vizyonlar ve yeni hedefler gerçekleştirmeye yönelik projeler üzerinde çalışmaktır” diyen Başkan Aslan, sözlerini şöyle tamamladı:

”Eğer biz önemli uluslar arası kongreleri Gaziantep’e alabilirsek bu beraberinde gelişim ve yeni vizyonlar demektir ve bu da bizim ihtiyacımız olan şeydir. Gaziantep lojistik konusunda önemli bir merkez olma yolunda da hızla ilerliyor. Bu konuda altyapıların geliştirilmesi konusunda ciddi bir işbirliğine girebiliriz diye düşünüyorum. Sonuç olarak bu öneriler daha da geliştirilebilir. Ama benim Sayın Shigeo Katsu ve Ulrih Zachau’ya esas olarak söylemek istediğimiz şey şu. Bulunduğunuz şehir, kendine vizyon olarak sadece bu şehirde yaşayan insanları değil, bu bölgede yaşayan insanları geliştirme vizyonunu seçmiş bir şehirdir. Bölgede üretilen ürünlerin işleyiş ve dünyaya dağıtım merkezidir bu şehir. Tarih boyunca bu özelliği olan ve bu özelliğini katlayarak devam ettiren bir şehirdir. Onun için Dünya Bankası, Ticaret ve Sanayi Odalarımız ve yerel idarelerimizin katılımıyla oluşturulacak bir çalışma komisyonu bu şehre, bu bölgeye ve hatta bu bölgedeki diğer ülkelere yönelik çok önemli çalışmalar yapabilir. Olaya bu çerçevede bakılması ve değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Bu duygularla Gaziantep olarak Dünya Bankası ile her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu yineliyor ve sizleri kentimizde ağırlamaktan duyduğumuz memnuniyeti bir kez daha ifade etmek istiyorum.”

İHA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2008 Pazar 18:18:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?