6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Atık pil toplama projesi

Şahinbey Belediyesi, okullar, kamu kurumları, muhtarlıklar, hastaneler ve alış veriş merkezleri başta olmak üzere 250 adet yere atık pil kutusu koyarak ilçe genelinde 10 ay önce başlattığı atık pil toplama projesini sürdürüyor. Belediyenin bugüne kadar bin kilo atık pil topladığı bildirildi.

Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can, önemli çevre sorunlarına yol açan kadmiyum, cıva gibi zehirli maddelerin toprağı ve buna bağlı olarak da yer altı sularını zehirlediğini söyledi. Atık pillerin kaynakta ayrı toplanması ve bertaraf edilmesi amacıyla atık pil toplama projesini 10 ay önce İnkilap İlköğretim Okulu'nda başlattıklarını hatırlatan Can, proje aşamasında TAP Derneği iş birliği ile ilçe genelinde 250 adet atık pil kutusunun seçilen pilot bölgelere yerleştirildiğini anlattı.

Yaşanılabilir bir çevre için atıkları çok iyi değerlendirmek ve ekonomiye kazandırmak gerektiğini belirten Can, günlük hayatımızda kullandığımız atık pillerin tabiatta kaybolmadığını söyledi.

Atık pil kutusu dağıtımı yapılırken görevlilere proje hakkında bilgi verildiğini anlatan Can, şöyle konuştu: "Seçilen pilot bölgelerde birer proje sorumlusu belirlendi. Kurumlarda vatandaşların görebileceği şekilde aydınlatıcı broşür ve kitapçık dağıtıldı.

Yine proje kapsamında halkın çoğunlukta bulunduğu ana caddelere konunun ciddiyetiyle alakalı teşvik edici afişler asıldı. Pilot bölgelere, verilen atık pil kutularında biriken piller Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği'ne uygun özel
araçlarda periyodik olarak iki ayda bir toplanmaktadır. Yapılan çalışmayla bugüne kadar bin kilogram atık pil toplandı."

Atık pil toplama projesinde yapılan çalışmalar sonunda elde edilen sonuçlara bakıldığında en çok atık pilin okullarda toplandığını gördüklerini ve özellikle bazı okullarda bu konu üzerinde ehemmiyetle durulduğunu belirten Ömer Can, öğrencilere ve okul idaresine teşekkür etti. Toplanan atık pillerin lisanslı geçici depolama tesisisin de çevreye zarar vermeyecek şekilde depolandığını anlatan Can, proje ile öngörülen hedeflerinin başında; atık pillerden kaynaklanan çevre kirliliğinin engellenmesi, doğal kaynaklarımızın korunması, bireylerde çevreye karşı duyarlı davranış biçimlerinin geliştirilmesinin geldiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2008 Pazartesi 10:47:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?