6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Baba mesleğini yaşatmaya çalışıyor

Takunya Ustası Osman Çakmak, ustasından öğrendiği mesleğinin Gaziantep'teki son temsilcisi olarak mesleğini gelecek nesillere aktarmak için oğlunu ve torununu yetiştiriyor.

Gaziantep'te mesleğinin son temsilcisi olduğunu belirten Osman Çakmak, eski adıyla haphap olarak bilinen takunya yapmayı daha çocuk yaşlarda ustasından öğrendiğini ve o yıllarda takunyacılığın gözde bir meslek olduğunu söyledi.


Daha önce tüm evlerde kullanılan; bayan, erkek, çocuk herkesin hem ev içinde hem dışarıda giydiği takunyanın 1965 yıllarında plastik terliklerin üretilmesiyle birlikte yavaş yavaş yok olmaya başladığını belirten Osman Çakmak, “Gaziantep'te benim dışımda takunya yapan kimse kalmadı. Ben de çok zor şartlarda mesleğimi devam ettirmeye çalışıyorum. Böylesi bir el sanatının yok olmasını istemediğim için çaba gösteriyorum. Gaziantep'te belki de Türkiye'de takunya yapan bir ben kaldım. Mesleğin ölmemesi için çırak bulamadığım için takunyacılığı oğluma öğrettim. Şimdi de 10 yaşındaki torunuma öğretiyorum" dedi.


Mesleğinin kaybolmaması ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla mesleğini oğluna ve torununa öğrettiğini kaydeden takunya ustası Osman Çakmak, "Önceden Gaziantep'te haphapçı çarşısı vardı. Şimdilerde ise takunya ustası yetişmediği için takunya üretimi durdu. Sadece çarşının adı kaldı. Takunya geleceğe taşınması gereken önemli bir el sanatı. Fakat takunyacılık plastik terliklerin çıkmasıyla birlikte yavaş yavaş unutulmaya başlandı. İnsanlar ilgi göstermeyince takunya ustaları da yavaş yavaş işi terk etti. Daha sonra da yeni ustalar yetişmedi. Şimdi mesleğimi yaşatmak için çaba gösteriyorum" şeklinde konuştu.


Takunyanın çok sağlıklı ve ortopedik bir giyecek olduğunu kaydeden Çakmak, “Sert bir zeminin olması, ayrıca yapılırken ortopedik özellikler dikkate alınarak yapılması ayrıca tahta olması sebebiyle takunya çok sağlıklıdır. Önceden Gaziantepli kadınlar takunya giyerlerdi. Takunya giyen kadınlarda bel ağrısı, romatizma, ayak ağrısı görülmezdi. Hollanda’da bizim takunyaya benzer yine tahtadan yapılan bir ayakkabı çeşidi kullanılıyor ve halen kırsal kesimlerde kullanılmaya devam ediyor. Gün gelecek insanlarımız takunyanın ne kadar ortopedik ve sağlıklı olduğunu anlayacak ve herkes yeniden takunya giymeye başlayacak" diye konuştu.

..
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2008 Cuma 12:26:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?