6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Bakan Şimşek G.Antep'te konuştu

Gaziantep Üniversitesi 2008-2009 yılı eğitim öğretim yılının açılış dersini veren Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisini ve dünya genelinde yaşanan finansal krizi değerlendirdi.

Gaziantep Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen 2008-2009 eğitim-öğretim yılı açılış törenine, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Sezonun ilk dersini vermek için kürsüye çıkan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomik gündemini değerlendirdi. Türkiye'de kişi başı milli gelirin gelişmiş ülkelere göre neden geri kaldığını anlatan Şimşek, "Türkiye'nin kişi başı gelir itibarıyla ABD ya da Avrupa ülkeleriyle eş değer olmamasında en büyük faktör verimliliktir. İş gücü kullanımı açısından konumumuz fena değil ama verimlilik açısından maalesef yeterli değiliz. Verimlilik oranımız yüzde 40 civarında. Bu ABD ve Avrupa ülkelerinde yüzde 90 civarındadır. Bu nedenle temel sorun verimlilik düzeyinin düşük olmasıdır. Peki neden düşük? Aslında bunun arkasında önemli faktörler var tabii ki. Sermaye yoğunluklu sektörlerde devletin payı çok yüksek. Çünkü bu tür sektörlerde sürekli yatırımların yenilenmesi gerekiyor. Dünya ile rekabet etmek için teknolojinin de takip edilmesi gerekiyor. Son birkaç yıldır toplam verimlilikte çok ciddi bir artış var. Son 5-6 yılda yapılan özelleştirmeler ile TMSF'nin yaklaşık 40 milyar dolarlık satışlarını sayarsak daha önceden yaptığımız toplam özelleştirmenin 5 katından fazla olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla çok ciddi verimlilik artışı var. Tarımda da verimlilik eksikliklerini görüyoruz. Bu sorunları da aşmak için çalışacağız" dedi.

Bakan Şimşek, gerekli reformları yaparak iş gücü ve verimliliği artıracaklarını ifade ederek, "Bir yandan reform yapacağız, verimlilik artacak. Bir yandan da tabii ki biz üniversitelerimiz sayesinde insanımızı iyi donatacağız. Temel eğitimde yapacağımız açılımlar sayesinde, önümüzdeki 40-50 yıllık perspektiften bakarsanız, Türkiye'nin gelişmiş ülkeler ile arayı çok hızlı bir şekilde kapatmaması için hiçbir sebep yok" diye konuştu.

Dünya genelinde yaşanan finansal krize de değinen Şimşek, "Dünyada gerçekten 1930'dan beri en büyük çöküş yaşanıyor. Buradaki öğrencilerimiz ilerde bunu hatırlayacaklardır. 2007 yılının ikinci yarısı, 2008 yılı, 2009'a da yansır mı bilmiyorum ama bu dönemler, dünya ekonomi tarihinde 1930'lardan sonra yaşanan en büyük buhran dönemi olacak. Onun için gerekli bütün sinyaller var. Dünyada büyük bir finans, kredi krizi var ve enerji krizi yaşandı. Hepsi birlikte yaşandı ve yaşanıyor. Çok ciddi tarihi bir dönemden geçiyoruz ve şu ana kadar bunun bize yansımalarının sınırlı olması bir tesadüf değildir. İnşallah böyle kalacaktır" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 16:51:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?