6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Bakan Şimşek'in G.Antep temasları

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek dünya genelinde yaşanan finanssal krizin giderek derinleştiğini ancak bu krizin önüne geçilmesi için ciddi adımların atıldığını söyledi.

Gaziantep'te Çocuk Hastanesi inşaatını gezen Devlet Bakanı Mehmet Şimşek burada basın mensupların sorularını yanıtladı. Şimşek, dünya genelinde çok derin bir krizin yaşandığını hatırlatarak, "Muhtemelen 1930 dünya buhranından bu yana en büyük kredi kriziyle karşı karşıyayız. Son gelişmeler zaten daha da derinleştiğini gösteriyor. Aslında tabi bizim için önemli olan Türkiye'ye olan yansımalarının sınırlı kalmasıdır. Biz krizi yakından takip ediyoruz. Olup bitenleri yakından takip ediyoruz ve farkındayız.

Önemli olan bütçe disiplininin korunuyor olmasıdır. Yılın ilk 8 ayında bütçe hedeflerinin çok ötesinde olumlu bir seyir izliyor. Bu Türkiye'yi güçlendiriyor. Yine Türkiye'nin bankacılık sektörü dünyada yaşanan sorunlarla karşılaştırdığınız zaman son derece sağlıklı bir yapıya sahip ve dışarı da yaşanan şokun etkisini bir anlamda azaltan bir yapıya sahip. Gerek para gerekse de maliye politikamız sağlıklı bir şekilde uygulanmış. Dolayısıyla biz bu gelişmelerin takip ediyoruz. Temellerimiz sağlam. Mutlaka tabii ki bu krizin yansımaları Türkiye'de hissedilecektir. Ama şu ana kadar bizim daha önceden ön gördüğümüz şekilde Türkiye'ye yansımaları sınırlı kaldı. Bu da son yıllarda yapılan reform çabalarının bir sonucudur" dedi.

Şimşek yaşanan krizin önlenmesi için çeşitli adımların son birkaç gün içinde atıldığını ifade ederek, "Dünyadaki krizin çözümü için bir takım adımlar atılıyor. Şuana kadar hep geriden takip edildiği izlenimi var. Ancak son birkaç gündür gördüğümüz kadarıyla biraz daha radikal kararlar alınıyor. Belki de krizin daha da derinleşmesini önleyecek adımlar atılıyor veya atılacak. En son yapılan bir takım alınan kararlar ve yapılan icraatlar bunu gösteriyor. Ama bizim içi önemli olan sağlıklı para ve maliye politikamızı devam ettireceğiz. İnşallah bize yansımaları sınırlı kalmaya devam edecek" diye konuştu.

Yaşanan finanssal krizin önlemlerini yapılan reformlarla daha önceden aldıklarını hatırlatan Şimşek, "Şu anda 75 milyon dolar rezervimiz varsa Türkiye'yi bir cazibe merkezi haline getirmişsek bunlar birer önlemdir. Para politikalarına temkinli bir yaklaşım içerisindeysek bunlar önlemdir. Yani kriz çıktı artık önlem alalım devri bitti. Çok proaktif bir şekilde yani dünyadaki gelişmeleri geçen Temmuz ayından beri sizlerle paylaştık. Geçen yıldan beri dünyanın ciddi bir kriz olacağını söyledik. Dolayısıyla ne yaptık istihdam reformu yaptık. Enerji reformu yaptık. Bunun amacı da özellikle dışa bağımlılığı azaltmaktır. Biz sosyal güvenlik reformu yaptık. Sebebi bütçe dengelerini uzun dönemde iyileştirebilmek için. Bu ve bunun gibi bir çok gerekli reform yapılmıştır" şeklinde konuştu.
Bakan Şimşek burada yaptığı açıklamaların ardından Şehitkamil Devlet Hastanesi'nde incelemelerde bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 17:10:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?