4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Bakan Tüzmen Gaziantep'te

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu yıl 100, 2009'da 125 ve 2023 yılında ise 500 milyar dolar ihracatı hedeflediklerini bildirdi. 

Tüzmen, MÜSİAD'ın Grand Otel'de düzenlediği Genel İdare Kurulu (GİK) galasına katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Tüzmen, Türkiye'nin son 4 yılda çok ciddi bir büyüme oranı yakaladığını belirtti. 

Enflasyonun tek haneye indiği, ihracatın 3 haneye doğru çıktığı, ihracatta tahmin bile edilemeyecek 100 milyar dolar rakamının konuşulduğu bir döneme geldiklerini kaydeden Tüzmen, " Allah'ın izniyle bu yıl 100 milyar doları geçtiğimiz anda çok önemli bir adım atmış olacağız. 2009'da hedefimiz 125 milyar dolar. Bunu da aşabiliriz diye düşünüyorum. 2023 yılında ise 500 milyar dolar ihracat diyoruz. Bu zor bir iş değil. Sadece şimdiki çalıştığımızın sadece 3 katı çalışacağız, o kadar" dedi. 

Tüzmen, ihracatta hedef kavramını getirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi: 

"Biz bu hedefe sizlerle beraber şu kadar zamanda ulaşırız, diyoruz. Bence stratejik bakış budur. Dış ticarette yüzde 5 payı olan ülkelerin bugün yüzde 32 oranında dış ticaretimizden pay aldığı bir döneme geldik. Etrafındaki bütün tehdit unsurları olan ülkeler, şu anda Türkiye'nin çok iyi dostları haline geldi. Hepsiyle iyi ilişkilerimiz var, hepsiyle gayet güzel bir ticaret hacmi artışı sağlamış durumdayız. İran ile 7.7 milyar dolar, Rusya ile 20 milyar doları geçmiş, Yunanistan 3, Bulgaristan 4 milyar dolar, Romanya'da 5'e doğru gidiyoruz. Bu rakamların hepsinde sizlerin büyük katkısı var. Bunları adım adım sürdürerek devam ediyoruz". 

Türkiye'nin dış ticaretinin 222 milyar doları bulduğunu ve bunun büyük bir hamle olduğunu vurgulaeyan Tüzmen, şöyle devam etti: 

"Birileri, 'yanlış hesapladılar, şöyle hesapladılar' diyor. Toplama çıkartmayı bilen her insanın, bu hesabı yapabilmesi lazım. Ama ben hayret ediyorum. Ne kadar çarpıtırsanız çarpıtın, rakamları bozamazsınız, rakamlarla oynayamazsınız. Şu anda 2002 ile 2006'yı karşılaştırdığınız zaman yüzde 138'lik bir artış var. İşte hesap bu. Nereden almışız nereye getirmişiz. İşte bu rakamlar bizi ihracatta OECD'nin dünya şampiyonu haline getirdi. Biz artık yüksek teknolojiye dönük ihracat yapar hale geldik. Artık Türkiye, dünya ticaretinden yüzde 1-2 pay almaya başlayacak. Yüzde 1'i zor bulduk. Ama 1'in yanına sıfır koyduğunuz zaman değer büyük oluyor''.
Tüzmen, küresel ekonominin yeni ekseninin Çin ve Hindistan olduğunu dile getirerek, "Bu tarafta batı yavaş yavaş doğuya doğru kayarken, bu Türkiye'nin üstünden geçecek. Türkiye'nin üstünde bu güneşi ne kadar tutarsak, o kadar fazla verim alacağız. Bizim hesabımız bu" dedi. 

2030'da dünya ticaret hacminin en az 3 kat artacağının hesap edildiğini ifade eden Tüzmen, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Biz bir trilyon doları, 2023'de tamamlarız diyoruz. Ama dünyada da o tarihten sonra 20-27 trilyonluk bir hacim olacak. Gelişmiş ülkelerin ithalatına baktığımız zaman, 1970'lerde gelişmekte olan ülkelerden aldıkları toplam ürün yüzde 15 oranındayken, 2006'ya kadar bu oran yüzde 40'a çıktı. 2030'da bu yüzde 65'e çıkacak. Yani bizim üretimimiz daha fazla satılacak. Böyle bir döneme doğru kayıyoruz. Tabii bizim açımızdan, yanı başımızdaki ülkeler ve diğer ülkelerin ithalat yapabilir hale gelmesi önemli. Bizim çok ciddi açılımlarımız olacak. Çünkü biz şu anda ihracatımızın yaklaşık yarısını AB ile yapıyoruz. AB dışındaki ülkeler de bizim açımızdan son derece önemli. Yanı başımızdaki ülkelere mal satma becerisini, şu anda onların tarife oranları yüksekken beceriyoruz. Biz bütün sıkıntıları aşa aşa sadece komşu ülkelere yapılan ihracatı 30 milyar dolara getirmişiz. Toplam dış ticaretinizin yüzde 32'sini buralara yapıyorsanız, almış başınızı gidiyorsunuz demektir". 

Türkiye'nin geçmişte birçok kriz atlattığını, ancak krizlere karşı dayanıklı bir duruma gelindiğini kaydeden Tüzmen, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Çevremizdeki ateş çemberine karşın her türlü sıkıntıyı sağlıklı bir biçimde atlattık. Petrol faturasına, gaz faturasına 10 milyar dolar ödememiz gerekirken 30 milyar dolar ödedik. Tüm bu sıkıntıları sizlere hissettirmedik. Aksi takdirde bu kadar yüksek bir dış ticaret açığı olmazdı. Son 19 çeyrekte Türkiye ekonomisi büyüyor deniyor. Türkiye'nin ekonomisi dış ticaret sayesinde büyüyor. Bizim petrolümüz, gazımız fazla yok ama petrolü, gazı olan ülkelerin de başı beladan kurtulmuyor. Belki de bizim kaynaklarımızın olmaması son zamanlarda bu hamleleri yapmamızı sağladı. Bakıyorsun toprağın altından birşey çıkmıyor. O zaman toprağın üstündeki beyni kullanmak lazım. Yan gelip yatmadık. Kimse bunu söyleyemez. Açıkçası, uçak havalanmaya başladı. Kalkış hızını devam ettirmemiz lazım. Tabi ki sıkıntılar var, ama bu sıkıntıları aşacak yüreğimiz de var, bileğimiz de var". 

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat da, bugünün dünden daha iyi olduğunu, ancak yarının bugünden daha iyi olması için çalışılması gerektiğini belirtti. Piyasalarda ciddi bir durgunluk yaşandığını kaydeden Bolat, "Faize açık bir tırpan lazım. En azından bu yıl, 2,3 hatta 5 puan düşürülmesini bekliyoruz" dedi. 

Galada daha sonra MÜSİAD'a yeni üye olan sanayicilere rozetleri takıldı.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2007 Cumartesi 10:29:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
M.A.C IP: 88.64.154.xxx Tarih : 10.02.2007 10:40:49
vallahi pek inandirci gelmiyor ya,hadi hayirlisi.Insallah öyle olur.Benim deyinmek istedigim baska bir konu.Gaziantep in havaalani ne zaman acilacak.Üc senede bir seyi bitiremediler.Iste Türkiyenin hali.Sanki bana dünyanin en büyük havaalanini insa ettiler.Iste bizim her isimiz böyle.Insallah bir gün biter.Almanyadan selamlar