6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Barak Türküleri kitap oldu

Gaziantep kültüründe önemli bir yeri olan Barak Türküleri kitap haline getirildi.

Gaziantep Üniversitesi öğretim elemanlarından Dr. Kürşad Mehmet Korkmaz'ın uzun süren araştırmaları sonucunda kaleme alınan Barak Türküleri Kitabı, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından verilen destekle yayımlandı. Gaziantep Üniversitesi öğretim elemanlarından Korkmaz, Barak yöresinde söylenen türkülerin çok çeşitli olduğunu ve türkülerin çoğunun yaşanmış hikayelere dayandığını belirtti. Uzun ve yorucu bir çalışmanın eseri olan Barak Türküleri Kitabının kamuoyunun istifadesine sunulması için Gaziantep Ticaret Odası tarafından verilen maddi ve manevi desteğe teşekkür eden Korkmaz, “Her türkünün hikayesinin olduğu Barak Türküleri, yörenin tarihi ve sosyal gerçeklerine ışık tutması bakımdan çok önemlidir” dedi.

Kitabın yazarı Dr. Kürşad Mehmet Korkmaz, şu görüşlere yer verdi:

“Barak yöresinde insan ömrünün önemli kavşakları kabul edilen doğum, sünnet olma, askere gitme, ölüm gibi olgular üzerinde önemle durulur. Hikayeli türkülere baktığımızda, konularını kahramanlık hikayeleri, aşk, acılı ölümler, yakınmalar, dilekler ve gurbete gitmeden alan türküler çoğunluktadır. Anadolu'nun bütün yörelerindeki türkülerde olduğu gibi Barak yöresi türküleri de çok güzel söz ve ezgilere sahiptir. Türk kültürü içinde Barak kültürünün yeri ve önemi ayrıdır. Günümüz Barak Kültürü Türk kültürünün mayası hüviyetinde olan bir kültürdür. Barak yöresinin düğünleri, cenazeleri, oda gelenekleri kısacası yaşam biçimi Türklerin birbirine olan dayanışmasının ve sevgisinin en güzel örneklerini göstermektedir. Türkülerimiz toplumumuzun aynasıdır. Bu aynaya baktığımızda, toplumumuzun acısını, sevinci, kederi, aşkı, gurbeti gibi unsurları rahatlıkla görebiliriz. Barak Türküleri, Türk kültürünün geleceğe taşınmasında önemli roller oynamaktadır.”

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 14:50:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İsmail Güngör IP: 88.236.188.xxx Tarih : 23.09.2008 23:45:08

Barak Türkülerinin kitap haline gelmesine çok sevindim.Dr.Kürşat Mehmet Korkmaz'ın bu çalışmasından dolayı kutluyorum.Kitabı görmeden okumadan yorum yazmam yanlış olur.Ancak Barak Türkülerinin Hikayeleri ile yazıldığı belirtiliyor.Umarım Beybelet türküsünün hikayesinde Osmanlı yönetiminin Türkmen kıyımını çıplaklığıyla yazmıştır.Barak türküleri ırkçılık ve şövenizimden uzak, Barak türkmenlerinin yaşadığı süreçte sıkıntılarını,yaşamlarını ve degişik olayları konu alan halk türküleridir.Kitabın yararlı olma umuduyla Barak'ımızın çileli insanlarına selam olsun. Barak'lı olmaktan gurur duyuyorum.