6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Başarılı firmalara ödül

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bu dönemdeki yüksek zıplamaların hepsinin geçici olduğunu belirterek, bu hareketlerin uzun dönemde düzene oturacağını söyledi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından Özel Sanko Okulları'nda düzenlenen "2008 Gaziantep'in Yıldızları" ödül törenine katılan Hisarcıklıoğlu, alışverişte alacağın vadesi ile borcun vadesinin birbirine uyumlu olması gerektiğine dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, "Uymazsa bankadan para alırım, öderim devri bitti. Alacağınız TL ise borcunuz da TL olsun. Alacağınız dolar ise borcunuz dolar olsun. Alacağınız euro ise borcunuz euro olsun. Şu ucuz, şu pahalı bu devirdeki zikzaklar insanı götürür. Bu devirdeki yüksek zıplamaların hepsi geçici. Bu hareketler uzun dönemde bir düzene oturacak. Bugünkü bu zikzaklara dikkat etmemiz lazım. Gayrimenkul ve emtia fiyatları bu dönemde bütün dünyada gevşeyecek. Gevşemeye başladığı da görülüyor. Kredi maliyetleri artacak. Dünyada para yok çünkü. Kredi ile yapılan yatırımın verimliliği ve karlılığı daha fazla önem kazanıyor. Buna da dikkat etmemiz lazım" dedi.
Türk iş adamının dünya ile rekabet edebilmesi için aynı standartlarda çalışması gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Rakiplerimiz hangi sahada futbol oynuyorsa bizde o sahada oynamak istiyoruz. Futbolda böyle yapmadık mı? Avrupa'da 3. olmadık mı? Eskiden Türkiye 1-0 mağlup olur, gazeteler 'yenildik ama ezilmedik' diye başlık atardı. Müthiş başarımız buydu. Şimdi 1-0 yeniyoruz, daha fazla niye atmadık diye üzülüyoruz ve dünya 3.'sü çıkarıyoruz. Yeni bir ırk mı geldi de bunlar üçüncülüğe oynamaya başladı. Nasıl oynadılar, standartları rakipleri ile aynı noktaya geldi. Biz de diyoruz ki; 1980'den sonra standartlarımızı rakiplerimizle eşdeğer duruma getirdiniz. Bizde 35'den aldık 17'ye getirdik Türkiye'yi. Şimdi 10'a sokmak istiyoruz. Sokar mıyız, sokarız. Ama tek isteğimiz var; rakibimiz hangi şartlarda oynuyorsa bizde o şartları istiyoruz. Benim rakiplerim elektriği kaç liradan kullanıyorsa, benzini kaç liradan kullanıyorsa, işçinin üzerindeki vergi yükü neyse aynı standartlara getirilsin. Bakın o zaman, biz Türkiye'yi dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına sokuyor muyuz sokmuyor muyuz?"

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 2001 krizini atlatmasında farklı bir durum olduğunu ifade ederek, "O krizden çıkışımızda bizi rahatlatan bir şey vardı. Yurt dışında para çoktu ve ucuzdu. Şimdi bu para yok. Dünyanın krizden çıkışında da para yok. Yeni pazarlara açılmalıyız. Keşfetmediğimiz pazarlara açılmalıyız. Paranın olduğu bir yer var, o da Körfez. Yeni kaynak olan piyasalara yönelmemiz lazım. Kimin öncülülüğünde; devletimizin öncülüğünde. Körfez'de müthiş bir kaynak var. Ama para nereye gider? Para güvenli, sağlıklı bir yer ister. Unutmayın sadece biz gözümüzü dikmedik oralara, başka gözünü dikenler de var. Geç kalmamalıyız" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin bu dönemde kendi arasında kavga etmeden, birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Küçük olsun benim olsun devri kapandı. Ne iş olsa yaparım devri de kapandı. Kurumsallaşma, farklılaşma ve markalaşma, yenilikçilik bu dönemde yapmamız gereken şeyler. Her gün yeni bir şey söylemek lazım. Dün dünde kaldı. Devir icat çıkarma devri. Aman çocuklarınızı icat çıkarın diye yetiştirin. Biz 'icat çıkarma' diye diye rekabette geri kaldık. Zaman eski köye yeni adet getirme zamanı. Rekabetten korkmayın, çünkü rekabet gelişmeyi sağlar. Reaktif değil proaktif olma zamanıdır. Çifti çıpanın uygulama zamanıdır. Bunun için de güçlü ekonomiye ve kaliteli demokrasiye ihtiyacımız vardır. Kaliteli demokrasinin yolu da kayıtlı ekonomiden geçmektedir. Hesap verebilir olmamız gerekmektedir. Mevcut Anayasa ile yapısal değişiklikleri yapmamız mümkün değil. Onun için Anayasa'nın ayağımızdaki prangalarını çözmemiz lazım. Yani sistem sakat, sistemin değişmesi lazım. Öncelikle huzur lazım. Huzur olmadan ticaret, ticaret olmadan da zenginlik olmaz."
GSO Başkanı Nejat Koçer de, başarılı çalışmalar yapan şirketleri ödüllendirmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Koçer, bugünkü global krizde Gaziantep'in rekabet gücünü yüksek tutmak için bundan sonra yapılacakları planlamak zorunda olduklarını söyledi. Gaziantep'in vizyonunun, hayata geçireceği projelerin ve geleceğe bakış açısının bugün dünden daha önemli olduğuna dikkat çeken Koçer, "Bugün akıllı ve yenilikçi ürünlerin üretildiği Ar-Ge, inovasyon ve nanoteknolojinin hedef olarak konulduğu markalı ve katma değerli ürünler üreten bir vizyon ve stratejiyle, geleceğe dünden daha inançlı ve umutlu bir şekilde yürümek zorundayız. Gaziantep'in 3 milyar dolara yaklaşan 2008 yılı ihracatımızın yaklaşık yüzde 91'nin sanayi ürünü olması, 154 ülkeyle ihracat yapıyor olmamız, 100 binden fazla kişiye sağladığımız istihdam, komşu ve bölge ülkelerle geliştirdiğimiz işbirliği ve projeler neticesinde dünya ile artan ihracat hacmi önemli bir rekabet gücümüzü oluşturuyor. Sanayide markalaşmanın önemine işaret etmek, katma
değerimizi ve üretim çeşitliliğimizi artırmak amacıyla sanayide markalaşma projemiz son 5 yıldır sanayinin itici gücü ve vizyon projesi olmuştur" dedi.
Global kriz içinde ekonomi yönetiminin ve Merkez Bankası'nın piyasaları yakından izleyerek alınması gereken tüm tedbirleri zaman geçirmeden hızlı bir şekilde almasını ve yaşanan olayların reel sektördeki yansımalarının takip edilmesini isteyen Koçer, hızlı karar almanın, piyasalarda güven oluşturmak için önemli olduğunu ifade etti. Geç alınmış kararların etkisinin her zaman daha az olduğunu belirten Koçer, şöyle konuştu:
"Sağduyu düşünen, el ele veren anlayışların ve yeni oluşacak toleransların bugün en önemli ihtiyacımız olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Birbirimize destek vererek bugünleri hep birlikte atlatacağız. Çünkü tecrübelerimiz bunun mümkün olduğunu gösteriyor. Bizler bunu yaparken özelikle döviz kurlarında ve faizlerde yaşanan istikrarsız yükseliş sürecinin, şirketlerimizde oluşturacağı yeni süreçlerin hükümetimizin ve Merkez Bankası'nın alacağı kararlarla, bankalarımızın anlayışlı ve vadeli davranışlarıyla desteklenmesini bekliyoruz. Finans sektörünün reel sektöre olan yaklaşımında genel olarak yaşanan kredi daralması ile yüksek faiz taleplerinde daha makul olunmasını ve iç içe olan finans ve reel sektörün örnek bir davranış sergilemesini diliyoruz. Unutulmamalıdır ki, sonuçta hepimiz aynı gemideyiz ve bu günler geçtiğinde yine aynı kurumlar, aynı beraberliklere ihtiyaç duyacaktır."
Bugün nerede duracağı bilinmeyen bir döviz kuruyla ve yükselen faizlerle fiyat vermenin, mal satmanın ve maliyet hesabı yapmanın mümkün olmadığını savunan Koçer, bunun da işlerini zorlaştırdığını kaydetti.
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan ise, küresel krizin tüm dünyayı sardığını kaydetti. Aslan, "Bir apartman düşünün. Apartmanın alt katında yangın çıkmış ve koridorlara sıçramış. Yönetici bize zarar vermez diyor, ama yangının şiddeti nedeniyle elektrikler, sular kesilecek. Tedbirimizi aldık mı? Söylenenlere ikna olmak için güven lazım. Öyle bir global kriz var ki, tedbiri alıyoruz sözünü açmak lazım yani. Öncelikle nakit sıkıntısı var. Kredi garanti fonlarını devreye sokmak lazım. Yoksa sıkıntı
çıkar. Süratli şekilde tedbir almamız lazım ve alınan tedbirleri halkla paylaşmak gerek. Soğukkanlı olmalıyız, panik yok. 3 günde 15 milyar dolar çıktı ülkeden. Mevduata garanti vermek şart. Ben hükümet yetkililerinin yerinde olsam, iş bilen adamları yanımdan ayırmam" diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de, bugüne kadar verilen savaşlardan Gaziantep'in hep galip çıktığını hatırlatarak, "Zaman küreklere asılma zamanı. Biz bir çok krizi atlattık, yaşanan bu krizi de atlatırız" şeklinde konuştu.
Vali Süleyman Kamçı ise, Gaziantep'in sanayileşme ve ticarette hep örnek gösterildiğini söyleyerek, "Türkiye'nin en büyük firmaları arasına giren 18 firmamızın tebrik ediyorum" diye konuştu.
Törene, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Cumhuriyet Başsavcısı Kazım Arapoğlu, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Tapan, İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, GSO Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, GTO Başkanı Mehmet Aslan, GSO Başkanı Nejat Koçer, Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can, Şehitkamil Belediye Başkanı Metin Özkarslı ve çok sayıda sanayici ve iş adamı ile davetli topluluğu katıldı.

Tören, konuşmaların ardından firma temsilcilerine ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2008 Cumartesi 04:56:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?