3
Mayıs
2024
Cuma
GAZİANTEP

Başbakan'a 3 milyar tazminat ödeyecek

Gaziantep’te, yerel bir gazetede yazdığı köşe yazısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddia edilen Halil Eyüboğlu, başbakana 3 milyar lira tazminat ödemeye mahkum edildi.

Gaziantep 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen bugünkü karar duruşmasına, Gazeteci Halil Eyüboğlu ile avukatları Metin Kaynak ve Hüseyin Öksüzler ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Ertuğrul Kaya katıldı.

Davalı avukatları aynı konuyla ilgili olarak 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ceza davasının sonucunun beklenmesi için duruşmanın ertelenmesini istedi. Davacı avukatı Ertuğrul Kaya ise, konuyla ilgili delillerin toplandığını, bu nedenle ceza mahkemesindeki davanın sonucunun beklenmesine gerek olmadığını ifade ederek, karar verilmesini istedi.
Mahkeme de dosyanın incelemesinin tamamlandığına kanaat getirerek, söz konusu yerel Zafer Gazetesi, gazetenin Yazı İşleri Müdürü Atilla Konukoğlu ve Köşe Yazarı Halil Eyüboğlu’nu müştereken, 3 milyar lira tazminat ödemeye mahkum etti.

Gaziantepli Gazeteci Halil Eyüboğlu, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, söz konusu yazıyı yazmaktan ve ceza almaktan pişman olmadığını belirterek, "Ben ülkenin bölünmez bütünlüğünü savunan bir yazı yazdım. Bu yazıdan dolayı ceza verilmişse bile yurt savunmasında bulunduğum için ceza aldım. Yazımda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir hakaret söz konusu değildir. Zaten ülkeyi bölmek isteyen birçok oluşum vardır, ben bunları kastettim" dedi.
Eyüboğlu, hukuki haklarını sonuna kadar kullanacaklarını ve verilen 3 milyar liralık tazminat ödeme kararını temyize götüreceklerini kaydetti.

Gaziantep’te yayınlanan Zafer Gazetesi’nin 14 Nisan 2004 tarihli nüshasında "Karakalem’’ köşesinde Halil Eyüboğlu imzasıyla yayınlanan "Kıbrıs’tan Sonra Kürdistan mı?" başlıklı köşe yazısında, Başbakan Erdoğan’a hakaret edildiği gerekçesiyle Başbakan Erdoğan’ın avukatı Fatih Şahin tarafından dava açılmıştı. Verilen dava dilekçesinde, köşe yazısında, Başbakan Erdoğan’ın şahsi haklarına tecavüz niteliğinde, şeref, haysiyet ve onuruna yönelik, tahkir ve tezyif edici isnat ve ithamlara, fevkalade zor, katlanılması ve tahammülü gayrı kabil hakaretlere yer verildiği savunulmuş ve 10 milyar lira tazminat talebinde bulunulmuştu.

Ayrıca gazetenin Köşe Yazarı Halil Eyüboğlu ve Yazı İşleri Müdürü Atilla Konukoğlu hakkında, Gaziantep 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde de dava açılmıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2005 Pazartesi 15:14:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?