6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Başkan Güzelbey'den basına taş

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, hakkında yalan ve yanlış haberler yapıldığını belirterek, "Raylı sisteme başlamamız kimi çevreleri rahatsız etti ve bu komplo teorileri üretilmeye başlandı" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Güzelbey, "Gaziantep Türkiye'nin altıncı büyük şehri ve huzuru, sanayisi, gelişmişliği ile gündemde iken yapılan yalan, yanlış haberlerle ilimizi hak etmediği bir şeklide eleştiri odağı haline getirmişlerdir" diye konuştu.

Merkezi hükümetten gelen yatırım kaynağının yanı sarı yerel kaynaklardan da faydalanarak Gaziantep'e yatırım yaptığını belirten Güzelbey, "Hani senelerdir Gaziantep'e raylı sistem yapılıyordu? Hani 450 bin dolarlık fizibiliteler yapılıyordu? Daha sonra bu fizibiliteleri Devlet Planlama Teşkilatı revize etti ve 120 milyon euro oldu. Biz raylı sistem için kredi çalışmaları yaptık. Fizibilitelerini yaptık. Baktık ki söylenen fiyatların çok altında bu raylı sistemi yapmak mümkün. Raylı sistem için yabancıların katılamaması şartı ile açık ihale yaptık. Ancak ihalede rakamları biz belirledik. Vagonunun, sinyalizasyonunun, hattının, inşaatının ne kadara mal olacağını arkadaşlarımız sabahlara kadar çalışarak hesapladı. Gelen rakam 20 milyon euro yani 40 trilyon lira çıktı. Nerede 120 milyon euro, nerede 20 milyon euro. Kimileri rahatsız oldu raylı sistemi yapmamızdan" şeklinde konuştu.

Güzelbey, "Raylı sistemi yapmaya başladığımızda bize gelip, 'Eğer siz bu paraya raylı sistemi yapmaya kalkarsanız size bu raylı sistemi yaptırmazlar. Bakın başınıza çok iş gelir' dediler. Ne gelebilir ki? Allah'a bir can borcumuz var. Yaşım 58. Şu ana kadar hayatta yapmak istediğim her şeyi yaptım. Gaziantep'in cumhurbaşkanı olmuşum. Benim bundan sonra daha yükselecek bir yerim yok. Raylı sistemin temelini attık. Arkadaşlarımıza güveniyoruz. Gaziantep'in imkanlarıyla devletten kredi almadan, dış kredi almadan, Türkiye'nin parasını dış ülkelere peşkeş çekmeden bugün 40 trilyon gibi bir rakamla yani eski rakamların nerdeyse onda biri fiyatına raylı sistemi yapmaya başladık. Niye rahatsız oluyorsunuz? Hiç kusura bakmayın, yapacağız. Arkanızdakilere selam söyleyin. Parayı bu memleketten kazanıyoruz, bu memlekete harcayacağız" ifadelerini kullandı.

Gaziantep Belediyesi'nin hazineden gelen payının 6.1 milyon YTL, İller Bankası'ndan gelen payının ise 2.1 milyon olduğunu, toplam yatırım paylarının ise 8 milyon YTL yaptığını kaydeden Güzelbey, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin sadece bu ayki harcaması 25 milyon YTL, önümüzdeki ayki harcaması 23 milyon YTL. Biz her ay ne kadar harcama yapacağımızı planladık ve bu harcamaların hepsinin kaynağı hazır. Bu kaynakların hiçbiri merkezi hükümetin bize sağladığı kaynak değil. Bu kadar yapılan işler nasıl yapılıyor? Bu kadar köprülü kavşak yapılıyor. Sadece son yaptığımız iki kavşağın maliyeti 17 milyon YTL. Bize merkezi hükümetten gelen yatırım için ayrılan paranın miktarı aylık 1.5 milyon YTL. 12 aylık yatırım parasıyla biz ancak bir tane köprülü kavşak yaparız. Ama biz bu sene 3 tane köprü, park, planetaryum, botanik parkı gibi vizyon projeler yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Raylı sistem de buna dahil. Bütün bunlar yapılırken merkezi hükümetin gönderdiklerinin yanı sıra yerel imkanlardan da faydalanıyoruz. Yasa da belediyelere bu konuda yetki veriyor."

Rasaf yolu ile ilgili olarak çıkan haberlere karşılık olarak da konu olan arsanın zaten daha önce imarlı olduğunu belirten Güzelbey, "Bir kere imar uygulaması yapılmışsa bir daha orada imar uygulaması yapılamaz. Şimdi haberde 'Meclisin iradesine ipotek konulmuştur. Meclis kararı olmadan protokol yapmıştır. Bu uygun değildir. Önce meclisten karar alınacak, daha sonra vatandaşı çağıracak' deniyor. Protokolün 3c maddesinde yola terki gelecek kısım Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin 1/5000'lik imar kararı meclis kararı alındıktan sonra yol ve kavşak çalışması yapılabilir deniyor" dedi.

Eğer vatandaşın rızasını almadan meclise gelirse meclis üyelerinin kendisine vatandaşın rızasını alıp almadığını soracaklarını dile getiren Güzelbey, "Bizde her şey açık, ben bu durumu 14 Eylül 2006 tarihli meclis toplantısında anlattım, açıkladım. Bu meclis toplantısının ses ve görüntü kayıtları mevcuttur" diye konuştu.

Güzelbey, yol için alınan ve imar değişikliği yapılan diğer arsa için bağımsız kuruluşlardan bir fiyat tespiti yaptırdıklarını belirterek, "Biz bu adamın 2 bin 500 metrekare yerini alıyoruz. Burayı yola götürüyoruz. 3 bin 200 metrekare alanında ise imar tadilatı yapıyoruz. 'Bu işten kim karlı kim zararlı çıkar' diye bir tespit yaptırdık. Bağımsız kuruluşlar bu işten kamu karlı gibi görüyor ama günlük rayiç emlak bedelleri göz önünde bulundurulursa bu adamın belediyeye 700 bin YTL para vermesi gerektiğini söylediler. 5216 sayılı yasanın 18 g maddesi de belediyeye bu hakkı veriyor. Biz de adamdan belediyeye yasal bağış aldık. Bu bağışı çek olarak ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi adına aldık. İdari mahkeme imar kararını iptal etti. Orada hatamız, Milli Eğitim Müdürlüğü'nden görüş almamamızdı. Şimdi Milli Eğitim Müdürlüğü'nden görüş aldık. Milli Eğitim Müdürlüğü, 'Zaten burası özel şahıs arsası, arsanın 5 bin 500 metrekaresi de okul ve şu anda inşaatına başlandı' dedi. Sonuçta şu anda Milli Eğitim'den görüş aldık. Mecliste gerekli tadilatı yaptık ve geçirdik. Ne oldu o zaman iddialarınız? 'Tamam belediye başkanı rüşvet almamış ama bunun adı kamusal rüşvet' denildi. Yasalar çerçevesinde bağıştır bu" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 17:08:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?