6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Başkan 'Kültür Yolu' projesini tanıttı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB), Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamaları kapsamında, Kültür Bakanlığı Anıtlar Yüksek Kurulu'nun onayı ile başlatılan Kültür Yolu Projesi'ni, düzenlediği gezi programıyla basına tanıttı.

Gaziantep Kalesi çevresinde bulunan Naip Hamamı önünde başlayan gezide, Başkan Güzelbey proje kapsamında restorasyonu tamamlanan tarihi mekanları gezerek basın mensuplarına bilgi verdi. Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Güzelbey, "Gaziantep'i bir kebap lahmacun baklava şehri olmaktan çıkarıp, tarihi kültürel kimliği ön planda olan bir şehir haline getirmek istiyoruz. Avrupa Birliği fonlarından sağlanan imkanlarla Gaziantep Kalesi, kale çevresi ve buradaki tarihi yapıların hepsinde bir değişim başlamıştır. Özellikle Naip Hamamı bunların en önemlisidir. Naip Hamamı'nı bilmeyen Antepli olamaz. Gaziantep'teki gerçekten tarihi kimliğine kavuşuyor. 6 bin yıllık geçmişi olan bir şehir. Değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehir. Ama tarihi kimlikten eser olmayan bir şehir iken, bu gün tarihi kimliğine kavuşmuş bir şehir olmuştur. Biz bunu şöyle ifade ediyoruz; 'insanın hafızasını kaybettikten sonra yeniden kazanması gibi' diyoruz. Tarihi kimlik insanın hafızasıdır. Gaziantep şu anda hafızasını kazanan bir şehir konumundadır. Geçmişini unutan bir insan, bir boş teneke gibi anılırsa, geçmişini unutan şehirler de boş bir tenekedir. Bugün Gaziantep geçmişine sahip çıkan, tarihi kimliğini hatırlayan ve tarihi kimliği ile modernliği birleştiren bir şehir haline gelmiştir" diye konuştu.

Ev pansiyonculuğunu geliştirip, teşvik etmek istediklerini de belirten Güzelbey, bu sayede Gaziantep'in turizm potansiyelinin daha da artacağını ifade etti. Güzelbey, "Bu projede 18 tane han, 10 tane cami, 4 tane hamam, 1 tane kilise, 1 tane sinagog ve bir çok tescilli ve tescilsiz tarihi ev var. 5.5 kilometrelik Kültür Yolu Projesi'nin 4'te 3'ü tamamlandı. 2009 yılının ilk çeyreğinde bitirilmesi hedefleniyor. Ama kalenin restorasyonu için zaman veremiyoruz. Bu proje ile Gaziantep'te ciddi bir turizm potansiyeli oluştu. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında oteller full dolu. Bu da Gaziantep'in yeni bir turizm cazibe merkezi olduğunun göstergesidir. Ama yeterli değil. Sadece tarihi dokuyu restore ettirerek Gaziantep'e turist çekemezsiniz. Bunun yanı sıra bu şehre gelen insanlar tarihi dokuyu gezerken mutlaka müze görmek isteyeceklerdir. Gaziantep'in bu sene sonundaki hedefi 5 yeni müzeyi açmaktır. Modernlikten ve şehrin temizliğinden taviz vermeden, yıldızlı ve yıldızsız otelleriyle beraber tarihi Antep evlerini pansiyon haline dönüştürmemiz gerek. Sadece otellerle olmaz. Bizim hedefimiz ev pansiyonculuğunu geliştirmek ve teşvik etmek. İşte o zaman Gaziantep'in turizm potansiyeli artacaktır. Bu projenin tamamlanmasıyla birlikte Gaziantep daha tanınır ve bilinir bir şehir olacaktı" dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Kültür Yolu Projesi kapsamında restorasyonu yapılan, Naip Hamamı, Hışva Han, Kır Kahvesi, Butik Otel, Göğüş Konağı, Kale çevresi, Arkeolojik Park, Bakırcılar Çarşısı, Tütün Han, Pürsefa Han, Mevlevihane Vakıf Müzesi, Zincirli Bedesten, Aziz Bedros Kilisesi, Kurtuluş Cami, Bayaz Han ve Bey Mahallesi'ni gezerek basın mensuplarına bilgi verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 17:44:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
c.g. IP: 78.166.139.xxx Tarih : 13.11.2008 11:41:28

Güneş battıktan sonra şehirde hayat duruyor başkan.Şehrin göbeği bar pavyon dolu akşam aileler gezemiyor buralarda.Karagözde her yer pavyon, her sokak başı kebapçı,kebapçı başları serseri kılıklı insanlarla dolu.Bakırcılar çarşısı pazar günü kapalı.Gelen turist hafta içi mi gelsin buralara.pazar günü kapalıyız diğer günler gelin mi diyecez turistlere.Bence Karagöz bölgesi araç trafiğine kapatılmalı,alışveriş ve gezi alanı olmalı.Trikotajcılar ordan çıkmalı.