3
Mayıs
2024
Cuma
GAZİANTEP

Bayhan: Yarın korkarak bakacağız

Gaziantep Vali Yardımcısı İsmet Bayhan, insanların, bugün acıyarak baktığı sokak çocuklarına, yarın korkarak bakacağını söyledi.

Birçok ülke gibi Türkiye’nin de gündeminde yer alan sokak çocukları sorunu, Gaziantep’te masaya yatırıldı. Gaziantep Valiliği Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya, ilgili kurum yetkilileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gaziantep Vali Yardımcısı İsmet Bayhan, toplantının GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı öncülüğünde, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) katkıları ve Birlemiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) destekleri ile düzenlendiğini söyledi. Bayhan, sokak çocukları sorununun sadece Gaziantep ve Türkiye’nin değil, tüm dünyanın ortak sorunu olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Sokak çocukları sorununun ülkemizde uzun bir geçmişi yok, ancak giderek büyüyen bir bela olarak karşımızda duruyor. Buna rağmen işin sahibi yok ortada. Bu konuda gerçekleri birbirimizin yüzüne söylememiz gerekiyor. Acıyarak baktığımız bu sokak çocuklarına, yarın korkarak bakacağız. Sonuçta bu çocuklar canavar değil. Onları ziyaret ettiğimiz zaman ’Ne olur bizi kurtarın’ diye yalvarıyorlar. Bu çocukları bir an önce tedavi ettirmeli ve topluma kazandırmalıyız. Bu ülke bizim ülkemiz. Lütfen bu soruna ilgisiz kalmayalım. Bu sorunu kimse tek başına çözemez. Bunun için de herkese görevler düşmektedir."

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Temsilcisi Aygül Fazlıoğlu da dünyada 2004 yılı verilerine göre okul dışı 121 milyon çocuk bulunduğunu kaydederek, "Dünyadaki her 6 çocuktan birisi, kendisinin fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz etkileyecek zararlı işlerde çalışıyor. Türkiye’de ise 1999 verilerine göre nüfusun yüzde 88’ini 06-14 yaş grubu çocuklar oluşturuyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde nüfusun yüzde 73’ü okur-yazar değil. Biz; Diyarbakır, Adıyaman, Batman, Şanlıurfa ve Gaziantep’te Sokakta Çalışan Çocukların Rehabilitasyonu Projesi başlattık. Bu proje ile çocukların ve ailelerinin maddi yönden güçlendirilmesini, çocuk işçiliğinin azaltılmasını amaçlıyoruz" diye konuştu.

ILO Temsilcisi Osman Zaim ve UNDP Temsilcisi Berna Bayazıt ise, kuruluşlarının sokak çocukları ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Mart 2005 Salı 14:56:49
Güncelleme :29 Mart 2005 Salı 15:39:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?