6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Bayram beslenmesine dikkat

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Ramazan Ayı boyunca oruç tutan kişilerin, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme alışkanlıklarında meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girdiklerini bildirdi.

Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşların cazip bayram sofralarına dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, "Ramazan ayı süresince iki ana öğün şeklinde beslenilmesine rağmen, enerji içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi kilo alımına sebep olabilmektedir. Ayrıca yeterli miktarda sebze ve meyve tüketilmemesi, günlük sıvı alımının düşük düzeyde olması durumunda da bağırsak hareketlerinde azalma görülmektedir. Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açacaktır" dedi.

Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu kaydeden Yıldırım, açıklamasında şu uyarılarda bulundu:

"Güne kahvaltı yapılarak başlanmalı, besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir. Sıvı alımına dikkat edilmeli ve günde yaklaşık 1.5 - 2 litre su içilmelidir. Ağır hamur tatlıları yerine, enerjisi daha düşük sütlü tatlılar tüketilmeli, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi amacıyla sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Kızartmalar yerine ızgara, fırında ya da haşlama yöntemiyle pişirilmiş yemekler tercih edilmeli, Bayram için hazırlanan değişik türde ve tatta besinler karıştırılmadan tüketilmelidir. Özellikle bayram ziyaretlerinde sunulan şeker, çikolata ve hamur işi tatlıların yenilen miktarına dikkat edilmeli, bu tür besinlerin çok yoğun miktarda enerji içerdikleri, kilo alımına, mide yanmasına, bağırsak bozulmalarına ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilecekleri unutulmamalıdır. Şeker, kalp, yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri gerekir, özellikle 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli ürünlerden uzak tutulmaları önemlidir. Bayram boyunca ziyaretler sırasında çay, kahve, asitli içeceklerin tüketim miktarı artmaktadır. Fazla miktarda alındığında kafein içerikli içecekler uykusuzluk, kalpte ritim bozukluğu, huzursuzluk yapabilmektedirler. Bayramda tatlı olarak sütlaç, keşkül, güllaç gibi sütlü tatlıların tercih edin. Ramazan Bayramı süresince yeterli ve dengeli beslenin. Yeterli ve dengeli beslenme; dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinler; süt grubunda yer alan süt, peynir ve yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır. Bu besinlerin önerilen tüketim miktarları kişiye özgü olarak değişmekte, bireyin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumu bu oranları etkilemektedir."

İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 17:50:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?