5
Mayıs
2024
Pazar
GAZİANTEP

Bayram'da beslenmeye dikkat

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Ramazan Bayramı süresince cazip bayram sofralarına dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi. 

Yıldırım, yaptığı açıklamada, Ramazan ayı boyunca oruç tutanların günlük öğün sayısında azalma yaşandığını belirterek, ''Öğün sayısındaki azalmaya bağlı olarak beslenme alışkanlıklarında da değişiklik meydana gelir. Ramazan ayının bitmesiyle birlikte normal yemek düzenine geçildiğinden, vatandaşlar psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girerler. Bayram süresince cazip bayram sofralarına dikkat edilmeli'' dedi. 

Ramazan ayı süresince iftar ve sahur olarak 2 ana öğün şeklinde beslenilmesine rağmen, enerji içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi nedeniyle kilo alındığını kaydeden Yıldırım, ''Ramazan ayı boyunca yeterli miktarda sebze ve meyve tüketilmemesi ve günlük sıvı alımının düşük olması nedeniyle bağırsak hareketlerinde azalma görülür. Ramazan ayının bitmesiyle birlikte bayram süresince aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açar'' diye konuştu.
Yıldırım, Ramazan Bayramı'nın birinci gününde kahvaltı yapılarak güne başlanması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: 

''Bayram süresince ağır hamur tatlılar yerine, enerjisi daha düşük sütlü tatlılar tüketilmeli. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi amacıyla sebze ve meyve tüketimi artırılmalı. Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivite artırılmalı, günlük yürüyüş yapılmalı. Fiziksel aktivitelerin bağırsak hareketlerini artırıcı, kan şekeri ve kolesterolü azaltıcı yönünün olduğu unutulmamalı."
İHA
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2006 Perşembe 15:46:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
şenol özdemir IP: 88.226.159.xxx Tarih : 21.10.2006 11:32:42
Merhaba size teşekkür ediyorum öncelikle,çok güzel bir konu hakkında vatandaşlarımızı bilgilendiriyorsunuz ama bizim gaziantep halkı kesinlikle uyarıları dikkate almaz taki rahatsız olucak dereceye kadar yerler sonrada rahatsız oldum deyip hastanelere koşarlar onun için siz bnece hastanedeki personel sayısını artırın.Tekrar teşekkürederim.iyi bayramlar