6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Belediyeden şoförlerle ilgili açıklama

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ünsal Göksen, bir sendika şubesi tarafından dağıtılan el ilanlarında Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'e yönelik çeşitli ithamlarda bulunulduğunu bildirdi.

Göksen, yaptığı yazılı açıklamada, dağıtılan ilanlarda şoförler ile ilgili kamuoyunun yanlış yönlendirildiğini belirtti. Bazı hususların bir kez daha açıklanmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Göksen, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Kevser AŞ.'ye ihale edilen şehir içi otobüs taşıma işinin sözleşme ve şartname hükümlerine göre yerine getirilmemesi sebebiyle 26.10.2007 tarihinde belediye tarafından feshedilmesi sonucu Kevser AŞ. bünyesinde şoför olarak işe başlayan işçiler ihalenin feshini müteakiben Gaziantep 1. ve 2. İş Mahkemelerinde Büyükşehir Belediyesi aleyhine yaklaşık 168 adet dava açmışlardır. Açılan davaların duruşmaları devam ederken şoför ihtiyacı nedeniyle bu arkadaşların gelip çalışmaları istenilmiş, yaptığımız çağrıya cevap veren yaklaşık 72 kişi işbaşı yaparak çalışmaya başlamış ve halen çalışmaları da devam etmektedir. Bir kısım işçiler de sendikanın yönlendirmesiyle belediyenin gelip işbaşı yapmalarına ilişkin çağrılarına olumsuz cevap verip veya kayıtsız kalarak dava yoluna devam etmişlerdir. Gaziantep İş Mahkemelerinden verilen kararda işçilere 12 ay artı 4 ay tazminat verilmesine hükmedilmiş iken, yapılan temyiz neticesinde Yargıtay tarafından işçiler idare tarafından işe başlatılmayacak ise 4 artı 4 aylık toplam 8 aylık tazminatlarının ödenerek işin sonuçlandırılmasına karar verilmiştir."

Yargıtay kararının bu şekilde verilmesi üzerine dava açan işçilerin 29.08.2008 tarihinde Belediyeye işe başlamak için başvuruda bulunduklarına dikkat çeken Göksen, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ancak idare tarafından yapılan inceleme neticesinde belediyede otobüs şoförlüğü ile ilgili bir ihtiyaç bulunmadığından ilgililere işe başlatma talebinin yerine getirilemeyeceği ve yasal olarak almaları gereken tazminatı almak için belediyeye müracaat etmeleri veya tazminatlarının yatırılacağı banka hesap numaralarını bildirmelerine ilişkin iadeli taahhütlü posta tebligatı tüm işçilere gönderilmiştir. Gönderilen ihtarnameler tüm işçilere usulüne uygun tebliğ edildiği halde belediyeye başvuruda bulunulmadığı gibi banka hesap numarası da bildirilmemiştir. Yargıtay ilgili hukuk dairesi kararında; 'Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 4 aylık brüt ücreti tutarında belirlenmesine, davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin gerektiğine' karar vermiştir. Bu karar uyarınca 8 aylık tazminat belediyemiz tarafından ilgililere ödenecektir. Bu konuda işçilerin çalıştığı iş ile ilgili ihtiyaç bulunmadığından zorunlu olarak yasaya uygun bir şekilde bu yola başvurulmuş ve mahkemeden tevdi mahalli tayini suretiyle işçilerin adına tazminatlarının bankaya yatırılmasına karar verilmiştir. Sendika tarafından hazırlanan el ilanlarında yapılan çirkin yakıştırmalar ve ithamlarla ilgili olarak yasal yollara başvuru hakkımızı saklı tutarak, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından bu konuda yapılan tüm işlemlerin hukuka uygun olduğunu ve kesinleşmiş mahkeme kararı dolayısıyla işçilerin tazminatlarının ödeneceği, kamuoyunun sendika tarafından kasıtlı olarak yanlış yönlendirildiğini, işçilerin de belediye ile anlaşmalarına yine sendikanın engel olduğunu, belediyenin çağrısına uyarak gelen işçi arkadaşların işlerine başladığı ve halen de işlerine devam ettiğini kamuoyunun bilgilerine saygı ile sunarız."

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 16:26:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?