6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

'Beyaz Altın' saman fiyatına indi

Araban ilçesinde bir zamanların beyaz altını olarak bilinen pamuğun kilogramının 650 YKr'den satılması bin bir çabayla pamuk yetiştiren üreticileri mağdur etti.

Mercimek samanının da kilogramının 650 YKr'den satılması pamuk üreticilerini isyan ettirdi. Pamuk yetiştirmek için yerin yüzlerce metre altından su çıkararak sulama yaptıklarını ancak yetiştirdikleri pamuğun sulama için harcadıkları elektrik parasını bile karşılamadığını belirten pamuk üreticileri zaten yaşanan kuraklık nedeniyle pamukta rekolte düşüklüğü yaşadıklarını bir de fiyatların çok düşük olmasının kendilerini daha da mağdur ettiğini söylediler.

Araban ilçesi Fakılı köyü çiftçilerinden Hasan Altun (42) pamuğun Araban Çukobirlik şubesi tarafından 650 YKŞ'a alındığını ifade ederek, "Mercimek samanı da aynı fiyattan satılıyor. Pamuğun saman kadar bile değeri kalmadı.

Çiftçinin son 10 yıldan beri böyle bir ekonomik sıkıntı içerisine girdiğini hiç görmedim. Bu yıl 100 dönümlük yerde pamuk yetiştirdim. Bu pamuğu sulamak için 15 bin YTL elektrik parası ödedim. Bin bir emek ve masrafla yetiştirip elde ettiğim 30 ton pamuğu Çukobirlik Araban şubesine kilosunu 650 YKr'ye sattığımda elime geçecek para 19 bin 500 YTL. Zaten bu paranın 15 bin YTL'sini elektrik faturasına ödedim. Geriye kalan 4 bin 500 YTL'de mazot, tohum, gübre, işçilik, tarımsal ilaçlama gibi diğer masrafları bile karşılamıyor" dedi.

Altun, yıl boyunca tüm ailesiyle çalışıp yetiştirdiği bir zamanların beyaz altını olarak bilinen pamukla geçimlerini bile sağlayamadıklarını belirterek bir an evvel Araban Ovası'nın sulu tarıma geçirilmesini istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 15:19:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?