6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Bu cihaz yolcu sayacak

Yaptığı başarılı yazılımlarla bir çok konuda ilklere imza atan Matriks Teknoloji, araçların takip işinden sonra şimdi de para ile binilen otobüsler için ürettiği cihazla yeni bir başarıya imza atıyor.

 Otobüslere binen insanların sayısı yanında boylarına ve kilolarına kadar varan bilgileri de sunacak olan cihazı 3,5 ayda tamamlayan şirket, cihazın ikinci hatta üçüncü versiyonları için de kolları sıvadı.

Fransa'da kamera ile yoğunluk ölçümü yapan cihazın 30 bin Euro'ya satıldığını belirten şirket yöneticileri, kendi ürettikleri ve dünyada bir benzeri olmayan cihazın ise bu rakamın 10'da biri fiyatına satılacağını tahmin ediyor.

Matriks Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Gergerli, yaptığı açıklamada, bir teknoloji firması olduklarını ve dönem dönem farklı projeler yaptıklarını belirtti. Tüm Türkiye'ye yazılım üreten tek Anadolu yazılım evi olduklarını kaydeden Gergerli, uzun zamandır araç takip işi ile uğraştıklarını ifade etti.

Para ile binilen otobüs ve dolmuşlarda binen insan sayımını yapacak bir cihaza ihtiyaç duyulduğunun tespit edilmesi üzerine kolları sıvadıklarını dile getiren Gergerli, şunları söyledi: "Türkiye'de böyle bir cihazın olmadığını gördük. Avrupa'da ise farklı teknoloji ile yapılan kişi sayıcılar olduğunu öğrendik. Bunların da Türkiye'ye uygun olmadığını tespit ettik. Avrupa'daki sistem bizim yolcu kültürümüze uymuyor. Bu konuda Türkiye'de çok ciddi bir pazar var. Onun için 3,5 ay önce çalışmalara başladık. Çalışmanın en zor kısmını tamamladık. Otobüse binen insanların, sayılarını, boylarını gösteren bir sistem kurduk. Cihaz, otobüse binenin çocuk mu, büyük mü, hatta şişman mı olduğunu gösteriyor. Hatta sistem canlı olmayan cisimleri bile algılıyor. Bu sayede şoförlerin kağıt ve kartonla sayıyı engellemesini de önlemiş oluyoruz. Toplu taşıma araçları farklı model ve markalarda olduğu için cihaz için kalıp çalışmamız devam ediyor. İkinci versiyon çalışmamız da devam ediyor. Otobüs sahibinin günün her saatinde otobüste kaç kişi olduğunu, bu saate kadar kaç kişi bindiğini hesaplayacağız. Üçüncü versiyonda ise aracın kilometre hızını, araçta o saatte kaç kişi olduğunu, o saate kadar kaç kişinin inip bindiğini de hesaplayacağız."

Ürettikleri cihazın bir eşinin olmadığını iddia eden Gergerli, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Otobüs firmaları ile görüşmelerimiz devam ediyor. Böyle bir işin zor olduğunu biliyoruz. Ürünümüz testleri başarı ile geçti, şu anda satışa hazırız. Seri üretime geçeceğiz. Kalıp maliyetleri belli olmadığı için fiyat belirlemedik. Avrupa'da kamera ile içerideki yoğunluğu ölçüyorlar. Bizim kültürümüzde bunun uygulaması çok zor. Bizdeki otobüs kültürü Avrupa'dan çok farklı. Bizim otobüs ve dolmuş firmalarımız da bunu biliyor. Bu kameralı sistem Fransa'da 30 bin Euro civarında, biz bu cihazı bu fiyatın 10'da birine satacağız diye tahmin ediyoruz. Cihaz kötü niyetli olan otobüs şoförleri için kötü bir haber olacak. Ancak gerçekten dürüst şekilde işini yapan şoförleri de otobüs sahiplerine karşı zan altında bulunmaktan kurtaracak."
Gergerli, Gaizantepli bir yazılım şirketi olarak yeniliklere imza atmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 09:43:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?