4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Büyük projede pilot il Gaziantep

Eczacıbaşı Holding ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV) birlikte yürüteceği Genç Mucitler Eğitim Projesi, pilot il seçilen Gaziantep’te başlatıldı. Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Genç Mucitler Projesi ile ilköğretim çağındaki çocuklara fen ve matematik alanlarında temel eğitim desteği sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Eğitim Parkı’nda düzenlenen toplantıda konuşan Eczacıbaşı, Genç Mucitler Projesi’nin tanıtımı için, ilköğretim çağındaki çocukların, matematik ve fen alanlarında temel eğitim desteğine ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Amaçlarının, çocukların dünyayı, doğayı, evreni sorgulayan, düşünce ve beceri üretmede sınırları aşmayı bilen bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunmak olduğunu belirten Eczacıbaşı, şunları söyledi:

"Bugün artık rekabet üstünlüğünü, insan kaynaklarının niteliği belirliyor. İyi eğitilmiş, sorun çözme yetisine sahip, yaratıcı ve yenilikçi insan kaynaklarına sahip kuruluşlar ve toplumlar, diğerlerine üstünlük sağlayabiliyorlar. İlköğretim çağındaki çocukların analitik ve yaratıcı düşünme yetilerini ölçmek amacıyla 38 ülkede yapılan 3. Uluslararası Fen ve Matematik Araştırması verilerine göre Türkiye, matematik alanında 31. ve fen alanında 33. sırada yer alıyor. Çocuklarımıza bugünün şartlarına uygun düzeyde eğitim verebildiğimizi söylemekten oldukça uzaktayız. Bu tabloyu değiştirmemiz gerekiyor.’’

TEGV Başkanı Prof. Dr. Süha Sevük ise, Genç Mucitler Projesi’nin, uluslararası ölçekte yürütülen bilimsel araştırmalar ve uygulamalardan edinilen gözlemler ve akademik destekle oluşturulan bilimsel temelli bir eğitim projesi olduğunu belirtti. Sevük, eğitim gönüllüleri olarak 20 yıl sonrasının toplumuna eğitim desteği götürmeyi planladıklarını vurgulayarak, "İlköğretim çağı çocuklarının temel eğitim kalitesini artırarak, yaşam becerilerini geliştirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, eğitim sisteminin yeniden yapılandırılmasına çalıştıklarını ifade ederek, ’’Ezbere odaklı yaklaşımdan, anlama ve öğrenmeye dayalı yaklaşıma geçmek için çalışmalar yapıyoruz. Çocuklarımız, izafiyet teorisinden habersiz, ezberci bir yaklaşımla eğitildi. Bakanlık olarak bu yaklaşımı değiştirmek için projelerimizi başlattık’’ diye konuştu.

"MUCİTLER İÇİN GELECEĞE YATIRIM"

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de yaptığı açıklamada, TEGV ve Eczacıbaşı Holding’in eğitim alanında yaptıkları bu çalışmaları överek, "Biz belediyeler olarak bir çalışma başlattık. Eğitim alanında olmasa bile okullarımızın fiziki yapısı konusunda bir projeyi yürürlüğe koyduk. Bugün tuvaletlerine girilmeyen okullarımız var. Biz şimdi bunları iyileştirmeye çalışıyoruz. Ancak TEGV ve Eczacıbaşı’nın yaptığı çalışma çok daha üstün ve değerlidir" şeklinde konuştu.

Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin de çağdaş ve gelişmiş ülkelerin bu noktaya eğitime verdikleri önemle geldiklerinin altını çizerek, "Bugün Gaziantep’te dünyanın ilk 4 tesisi arasında yer alan fabrikamızda üretim yapılıyor. Demek ki istendiği taktirde başarılabiliyor. Eğitim alanında da dünya sıralamasında bu noktalara pekala gelebiliriz" dedi.

Daha sonra Bülent Eczacıbaşı, Prof. Dr. Sevük, Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve beraberindekiler, mucit öğrencilerin yaptığı ’’Roket’’ deneyini izledi.

Yaparak, yaşayarak ve deneyerek öğrenme modeline dayalı Genç Mucitler Eğitim Projesi ile ilköğretim çağındaki çocuklara, fen ve matematik alanında temel eğitim desteği vermenin, doğayı ve evreni sorgulayabilmelerinin, düşünce ve becerilerini geliştirebilmelerinin sağlanması amaçlanıyor.

2004 yılında geliştirilmeye başlanan proje, 2007 yılına kadar TEGV’nin eğitim parklarındaki keşif ortamı olarak tanımlanan özel tasarlanmış atölyelerde, gönüllü eğitici desteğiyle çocuklara ulaşacak. İçeriği geniş bir bilim kurulu tarafından hazırlanan projede eğitim araçları olarak matematik ve fen kitaplarının yanı sıra eğlenceli eğitim malzemeleri kullanılacak. Bilim kurulu tarafından yürütülecek eğitici eğitimine katılan gönüllülerin desteğiyle uygulanacak projeyle, çocukların bilimsel anlayış geliştirmeleri, yaratıcılıklarını keşfetmelerinin sağlanması hedefleniyor.

Proje kapsamında Gaziantep’te yapılan toplantıda, projeye katılan ve destek veren bilim adamları ile eğitmenler, nasıl bir eğitim programı yürüttükleri hakkında bilgiler vererek örneklemeler yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2005 Salı 17:38:23
Güncelleme :27 Nisan 2005 Çarşamba 14:18:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?