6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Büyük şehir belediyesine büyük ödül

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi hazırlamış olduğu Kültür Yolu Projesi ile 2007 yılı Tarihi Kentler Birliği Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü'ne uygun görüldü.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB) hazırlamış olduğu Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasına 25 belediyenin proje ve uygulama alanında başvurduğu belirtildi. 26.06.2008 günü jüri olarak görev yapan TKB Danışma Kurulu tarafından katılımların değerlendirildiği ve gerekçeleri ile TKB Encümenine önerildiği kaydedilen açıklamada, "TKB Encümeni yaptığı çalışmalar sonucunda üye belediyelerin kültürel miras ile tarihi kent dokularını koruma-yaşatma amaçlı proje ve uygulamalarıyla aday oldukları yarışmada Proje Ödüllerine Amasra Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Tarsus Belediyesi, Uygulama Ödüllerine Altındağ Belediyesi, Konak Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi uygun görülmüştür. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmaları ise Tarihi Kentler Birliği Metin Sözen Koruma Büyük Ödülüne uygun görülmüştür" denildi.

Birçok sokak, meydan, çarşı ve 40 adet tescilli taşınmaz kültür varlığını kapsayan Kültür Yolu Projesi'nin, kentsel mekanın kültürel mirasla birlikte bütüncül bir yaklaşımla değerlendirmesi, geçmişten gelen kültürel birikimin geleceğe aktarılması açısından çok başarılı bir yaklaşım sergilemesi nedeniyle Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü'ne uygun görüldüğü ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Kültür Yolu Projesi kapsamında; kültür yolu yol ve cephe düzenlemesi ,Gaziantep kahramanlık panoraması, kale çevre düzenlemesi, Naip Hamamı restorasyonu, Tarihi Kır Kahvesi restorasyonu, geleneksel binanın renovasyonu, 14 şehit anıtı ve meydan düzenlemesi, Hışva Han restorasyonu, Göğüş Konağı restorasyonu, Eski Saray Caddesi düzenlemesi, Bakırcılar çarşısı sokak sağlıklaştırması, Buğday arasası çevre düzenlemesi, Almacı pazarı üst örtü düzenlemesi yer almaktadır. Belediyemizin başlatmış olduğu Kültür Yolu projesi, diğer kurum, kuruluş ve vatandaşlarımızın mülkiyetindeki yapıların restorasyonuna da ivme kazandırmış olup bu doğrultuda bir çok anıtsal yapının restorasyonu 2007 yılı içerisinde tamamlanmıştır. Gaziantep Büyükşehir Belediyemizin kültürel mirasın korunması ve yaşatılması amacıyla hayata geçirdiği projeler Gaziantep'teki koruma çalışmalarına ışık tutmuş, yön vermiş ve bu bağlamda ÇEKÜL'ün yol göstericiliğinde ilimizde kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarımız ile örnek bir model oluşturulmuştur. Bu model Gaziantep Modeli'dir. 05.08.2008 tarihinde İstanbul Emirgan Şerifler Yalısında düzenlenecek törene Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyeler, ilimizden Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Meclis Üyeleri ve belediye yetkilileri katılacaklardır."

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2008 Pazartesi 20:43:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?