4
Mayıs
2024
Cumartesi
GAZİANTEP

Büyükşehir başkanları toplandı

Antalya, Bursa, Gaziantep, Kayseri ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanları, istişare toplantısı için Gaziantep'te bir araya geldi.

3-4 aylık dönemler halinde değişik kentlerde buluşan büyükşehir belediye başkanları, kasım dönemi istişare toplantısını Gaziantep'te yaptı. Gaziantep Tuğcan Oteli Dicle Salonu'nda yapılan toplantıya Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel, Bursa Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile belediyelerin üst düzey bürokratları katıldı.


Prens Charles'in Konya ziyareti sebebiyle Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in katılamadığı toplantının açılışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, "Toplantının iki önemli gündem maddesi var. Bunlardan bir tanesi tarihi mirasın korunması ve belediyelerin bu konuda yapacakları çalışmalar. İkinci olarak Avrupa Birliği fonlarından ne şekilde istifade edilir? Belediyelerin bu konulardaki çalışmaları nelerdir? Neler yapmışlardır? Her belediyenin içinde bulunduğu koşullar ve sıkıntılar nelerdir? Özellikle gündemde olan çöpten ve biyogazdan enerji edilmesi gibi güncel konular tartışılacaktır" dedi.


Türkiye'de belediyeciliğin Avrupa ülkelerine göre çok yeni durumda olduğunu söyleyen Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, "Avrupa'da şehircilik noktasında 400 yıldır müthiş çaba veriliyor. Ama ülkemizde ilk ciddi yasa 1930'da yapılmıştır. Belediyelerin kuruluşları eski olmasına rağmen ayakları yere sağlam basmamıştır" diye konuştu.


1950'lerde Türkiye'de nüfusun yüzde 75'inin köylerde, yüzde 25'inin ise şehirlerde yaşadığını belirten Özhaseki, Türkiye'de yaşanan göç dalgası sonrası durumun tersine döndüğünü, köylerde oturanların yüzde 20-25, şehirlerde oturanların oranının ise yüzde 75-80'e çıktığını ifade etti. Türkiye'de belediyecilik alanında yaşanan bir sorunun da 1960'lardan sonra Türkiye'yi de etkileyen ideolojik dalgalanma olduğunu vurgulayan Özhaseki, "İdeolojik dalgalanmadan ülkemiz de nasibini almıştır. Belediyelerde çalışanlar, ideolojik yaklaşım sergilemişlerdir. Birçok olaya yaklaşırken ideolojik yaklaşmışlardır. Sorunlar birikmiştir" şeklinde konuştu.


Günümüzde belediye başkanlarının bir yarış içerisinde olduklarını kaydeden Özhaseki, şunları söyledi:
"Şimdi geçerli olan bir kavram var; hizmet belediyeciliği. Belediye başkanları yarış içindeler. Altyapı, üstyapı uğraşıyorlar, dönüşüm programı uyguluyorlar. Şehirlerin geri kalmışlığını önlemeye gayret ediyorlar. Bunlar kolay şeyler değil. Kimlikli kentler oluşturmaya çalışıyorlar. Bugün şehirlerde bizi yansıtan bir manzara göremezsiniz. Şehirler yaşayan insanların aynası gibidir. Ruh halini, inanç dünyasını, adetlerini yansıtır. Hiçbir şehrimizde Anadolu insanının kimliğini görmeniz mümkün değildir.Belediye başkanları böyle bir misyon üstlendiler. Onun için yapacağımız toplantılar çok önemli."


Karşılıklı bilgi alışverişinin yanı sıra toplantılara üst düzey bürokratların katılmasının verimi daha da artırdığına dikkat çeken Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, çalışmalardan olumlu sonuçlar alındığını kaydetti.
Son yıllarda belediye başkanlarının görevlerinin daha da genişlediğine dikkat çeken Yılmaz, "Başkanlar, şehrin gelişmesi, kentsel dönüşümü, fiziki dönüşümü gibi birçok konuda sorumlu olan kurumsal bir organizasyonun yöneticisi haline dönüştü. Hatta bir adım daha ileri giderek belediye başkanlığı fiziki ve sosyal projelerden öteye kenti geleceğe taşıyacak ekonomik olaylara ait proje ve yatırımlarının önünü açmak ve onları araştırmak, bulmak, tatbikatını yapmak sorumluluğunu üstlenmiştir. Başkanlar sadece ülke içinde değil, kente komşu yabancı ülkelerin belediyeleriyle de irtibat kurarak birtakım ortaklıklar ve çabalar göstermek zorunda kalmıştır" diye konuştu.
Belediye başkanlarının halklarını ve kentlerini ileri taşımada kendi başlarına hareket edemeyeceklerini vurgulayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, bilgi ve deneyim paylaşımı toplantıları yapmak zorunda olduklarını söyledi. Bu ihtiyaç yüzünden toplantıların başladığını kaydeden Şahin, "Hepimiz yoksulluğun olmadığı, eşit yaşam koşullarına sahip olduğumuz, pırıl pırıl çevrelerin olduğu, ulaşımı rahat, sağlıklı şehirler oluşturmak istiyoruz. Türkiye'de hala konut açığı var. Konut projelerimiz ve kaynakların doğru kullanılması şu an dünyanın en önemli sorunu. Hepimizi yoğun bir düşünceye sevk eden su sıkıntıları, kaynakların doğru kullanımı, deprem risk yönetimi, düzenli şehirlerin oluşturulması gibi konularda bilgi paylaşımı gerçekleştiriyoruz. Marka kentler oluşturmak hepimizin hedefidir" dedi.


Türkiye'nin belediyecilikle Osmanlı'nın son dönemi ve Cumhuriyet döneminde tanıştığını vurgulayan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, belediyelerin geçtiğimiz yıllara kadar 1930 yılında çıkarılan yasayla idare edildiğini ifade etti. Geçen süre zarfında belediyeciliğin inişli-çıkışlı grafik sergilediğini anlatan Türel, geçtiğimiz yıllarda çıkarılan yeni yasalarla belediyelerin daha çağdaş hizmet etme imkanı bulduğunu söyledi.
Belediyeciliğin önemli evrelerden geçtiğini kaydeden Başkan Türel, şunları kaydetti:


"Biz belediyeciliği altyapı belediyeciliği olarak görüyorduk. Altyapının sadece gereklilik olduğu, yeterlilik olmadığı ortaya çıktı. Artık altyapı belediyeciliğinden sosyal belediyeciliğe geçildi. Vatandaş odaklı hizmet üretimi tartışılıyor. Sadece yol, su, kanalizasyon yapanlar görevini yapanlar olarak nitelendiriliyor. İhtiyaç sahiplerinin problemlerinin ve diğer sosyal sorunların çözümlenmesinde belediyecilik etkin olarak ön plana çıkmaktadır. Artık sosyal belediyeciliğin de dönemini tamamlamasıyla bu evrenin vizyon belediyeciliği ile devam edeceğine inanıyorum. Daha farklı vizyona sahip belediyelerin nasıl oluşacağı 5 sene sonra gündemde olacaktır."


Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran büyükşehir belediye başkanlarına daha sonra Gaziantep'le ilgili tarihi projelerle ilgili sunum yapıldı.


Büyükşehir Belediye Başkanları İstişare Toplantısı iki gün sürecek. Başkanlar, yapılan çalışmaları ve projeleri yerinde inceleyerek görüş alışverişinde bulunacak.

SALİH TEKİN/iha
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2007 Pazartesi 14:02:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?