6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

CHP'den GSO'ya ziyaret

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Gaziantep Sanayi Odası'nı (GSO) ziyaret ederek, bölge sanayisinin durumuyla ilgili görüş alışverişinde bulundu.


Gaziantep Sanayi Odası'nı (GSO) ziyareti sırasında konuşan Ekici, Gaziantep'in etrafını çevreleyen 7 ile teşvik verilmesine rağmen Gaziantep'in teşvik dışında tutulmasının da manidar olduğunu ileri sürdü. Ekici, "Şimdi yeni bir teşvik yasası hazırlanıyor. Ancak bu yeni yasa sır gibi saklanıyor. İlgili bakanlıkların özellikle Gaziantep gibi illerde sanayinin düzeltilmesi ve canlandırılması ile ilgili yeni bir teşvik yasası hazırlığı içinde oldukları söyleniyor. Ama nasıl bir yasa hazırlanıyor bununla ilgili bilgi sahibi değiliz" dedi.


Yeni teşvik yasası hazırlanırken odalar birliği ile görüş alışverişinde bulunulmasının hatta sadece odalar birliği ile değil ilgili şehirlerdeki üst düzey sanayicilerle ve sanayi odaları ile de bu işin detaylı bir şekilde görüşülmesi gerektiğinin altını çizen Ekici sözlerine şöyle devam etti:


"Geçen dönem çıkarılan teşvik yasasından Türkiye ve Gaziantep çok ciddi zarar gördü. Sanayi zarar gördü. Teşvik tabii ki çıkarılır. Teşvik dünyanın çeşitli ülkelerinde de uygulanmıştır. Teşviki neden çıkarırsınız bir bölgeye, bir şehre veya bir sektöre fayda getirsin diye çıkartırsınız. Ama bu çıkarılan teşvik yasası Türkiye'ye zarar vermiş durumdadır. Teşvik kapsamında bulunan illerde de sıkıntı yaşanıyor. Örneğin teşvikten yararlanan Kahramanmaraş'ta aşırı bir makine yığılması oldu. Yani teşvikten yararlanan iller de bu saatten sonra zarar görmeye başladılar."
"Şu anda bölgemizdeki sanayide çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor" diyen Ekici, "Sanayicimiz neden sıkıntı yaşıyor? Çünkü ürettiği malın maliyet girdilerinin aşırı derecede yükselmesine rağmen satış birim fiyatı olan dövizin geriye doğru çekilmesinden dolayı sanayicimiz zararına mal satmaktadır. İhracatını zararına yapmaktadır. Bundan iki ay öncesini göz önünde bulundurursak Avro 1 YTL 958 YKR idi. Bugün Avro’nun fiyatı 1 YTL 758 YKR oldu. 5 Avro bedelli bir mal sattığını düşünürseniz kiloda 1 YTL zarar ettiniz. Yani maliyet girdileriniz aynı kalsa bile bugünkü sattığınız fiyatla 1 YTL zarar ettiniz. Bir de elektrik ve doğalgaza çok ciddi ve ani zamlar geldi. Geçtiğimiz iki ay içinde ise yüzde 40'a yakın elektriğe, yüzde 40'a yakın da doğalgaza zam yapıldı. Bizim üretimimizdeki maliyet girdilerinin yaklaşık 15 ile 30'u arasında bu sektörlere göre değişiyor. Yüzde 30 girdide yüzde 40 zam olursa ve kilo başına 1 YTL zarar ederseniz, bunların hepsi açıktan zarar etmeniz demektir. Bu yüzden sanayicilerimizin içinde çok sıkıntı yaşayanlar var."


GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer ise, Akif Ekici'nin Gaziantep milletvekili olmasının ötesinde sanayici ve sanayi odasında üyesi olarak Gaziantep'in sorunlarına her zaman duyarlı olduğunu belirtti. Koçer, bir yıldan bu yana milletvekili Akif Ekici ile çeşitli ortamlarda Gaziantep'in sorunları ile ilgili olarak görüş alışverişlerinde bulunduklarını ifade ederek "Akif Ekici Gaziantep'in sorunlarına karşı duyarlılığı ile bilinir ve Gaziantep'in menfaatleri doğrultusunda çalışıyor. Bu da bizleri memnun ediyor. Gaziantep menfaatleri açısından tüm milletvekillerinin, kurum ve kuruluşların bir araya gelmesinin ve birlikte hareket etmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Sanayi Odası olarak Gaziantep'in sorunlarıyla ilgili olarak hem iktidar hem muhalefet partisinin milletvekilleriyle karşılıklı görüş alışverişinde bulunuyoruz" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2008 Cumartesi 14:55:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?