6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Çiftçi yağışlardan memnun

Ziraat Mühendisleri Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Faruk Demir, bu yılki yağışların geçen yıla oranla daha fazla olduğunu belirterek, çiftçilerin durumdan memnun olduğunu söyledi.

Gaziantep ve çevresinde Eylül, Ekim ve Kasım aylarında görülen yağışlar çiftçileri sevindiriyor. Ziraat Mühendisleri Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Faruk Demir konuyla ilgili yaptığı açıklamada yağışların geçen yıla oranla daha fazla olmasının sevindirici olduğunu söyledi. Başkan Demir, tarımsal çalışmalara etki yapan en önemli faktörün, iklim faktörü olduğunu belirterek, "Yetiştiriciliği yapılacak ürünlerin tür ve çeşitlerinin seçiminde iklim faktörleri önemli rol oynar. Bu faktörler içerisinde ışık, sıcaklık ve yağış en önemlileridir. Genel olarak yörenin yağış miktarı, dağılışı ve şekli, bölgedeki ilk ve son don tarihleri, ortalama sıcaklık, nem vb. bir çok kriter bölgede yetiştirilecek tür ve çeşitlerin seçiminde ekimden hasada kadar etkili olmaktadır" diye konuştu.

2007 yılına oranla bu yıl Eylül, Ekim ve Kasım ayları toplamında metre kare başına 33 kilogram yağışın düştüğünü hatırlatan Başkan Demir, "Tohum toprağa düşmesinden sonra, sırasıyla çimlenme kardeşlenme, sapa kalkma, başaklanma ve olgunlaşma dönemi yaşamaktadır. Bunlardan özellikle ilk üç dönemde uygun miktarda yağışın alınması beklenir. Sonraki iki dönemde ise, yağışın özellikle kalite ve verim üzerinde olumlu veya olumsuz etkileri söz konusu olmaktadır. Bölgemizde görülen yağışlar ekim ve Kasım aylarında yapılan hububat ekimleri sonrasında tohumların çimlenmesine, ekimle beraber kullanılan gübrelerin toprakta çözülmesine yardımcı olmaktadır" dedi.

Yağışlarla birlikte yer altı su hacminin de artacağını anlatan Demir, "Bitki yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli etmenlerin başında su gelmektedir. İleriki günlerde yağacak olası kar veya yağmur yağışlarının verimi önemli derecede artırmanın yanında yer altı sularının da hacminde artışa neden olacağı tahmin edilmektedir. Bu da ülke tarımı için arzu edilen bir durumdur" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 15:38:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?