6
Mayıs
2024
Pazertesi
GAZİANTEP

Çiftçiler maaliyetleri çok buluyor

Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep, Türkiye'de tarımsal faaliyetlerde kullanılan ürünlerin girdi maliyetlerinin diğer ülkelere oranla daha yüksek olduğunu söyledi.

Çiftçilerin girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı diğer ülkelerle rekabet edemediğini ve maliyetlerin yüksek olmasına rağmen çiftçinin ürününü daha ucuza satmak zorunda kaldığını belirten Kepkep, ''Maalesef ülkemizde tarımdan kazanç elde edilemediği için sürekli tarımdan uzaklaşma var. Tarım girdileri diğer ülkelere oranla 2-3 kat daha fazla. Girdi maliyetlerinin diğer ülkelerle aynı olması gerekiyor. Tarım makineleri, mazot, gübre ve sulama amaçlı kullanılan elektriğin aynı ürünleri üreten ülkelerle aynı fiyatlarda olması gerekiyor. Rakip ülkelerde aynı ürün daha düşük maliyetle üretilirken, bizim çiftçimiz daha yüksek fiyata üretip bu ülkelerle aynı fiyata satıyor. Ülkemizde tam bir tarım politikası oluşturulamadığı için bazı ürünleri de ithal etmek zorunda kalıyoruz'' dedi.

Ekimi yapılacak ürünlerin yıllık olarak tespit edilmesi gerektiğini ifade eden Kepkep, ''Ürün deseni yıllık olarak tespit edilmelidir. Bu sayede örneğin, bir yıl soğan fazla yetiştirilip çöpe atılmayacak. Diğer yılda az olup ithal edilmeyecektir. Planlama yapılmadığı taktirde ithalat ve ihracat dengesi bozulmaktadır. Ziraat Bankası da Cumhuriyetin ilk yıllarında olduğu gibi çiftçiye sadece kredi veren bir banka olmaktan kurtulmalı ve çiftçiler için yeni projeler üretmelidir'' diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 18:12:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?